Бојан Суђић: Орден доказ да је препозната мисија Симфонијског оркестра и Хора РТС-а

Хиљаде емисија, наступа, концерата, овација и громогласних аплауза. Концерти у највећим дворанама, али и на отвореном и тако пуних 80 година колико постоји Симфонијски оркестар РТС-а. Све то је записано, али и препознато као трајни допринос култури и пре три дана Сретењским орденом трећег степена, одликован је Хор и Симфонијски оркестар РТС-а.

„Нас има сталних негде око стотинак у овом тренутку иако су ансамбли на сцени углавном у већем броју јер одређене партитуре подразумевају и значајно већи ансамбл. Свакако, ово је један део, тај класични део Музичке продукције који често наступа и заједно и некако је било логично да за све резултате које смо заједно урадили, заједно и приме то велико одликовање“, рекао је Суђић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Познати диригент истиче да му је посебно драго то што је препозната мисија ансамбала које предводи.

„Орден показује да је наша најважнија мисија – комуникација са публиком и промоција неких културних вредности – успела и успева без обзира на све тешкоће са којима се суочавамо свакодневно“, истакао је Суђић.

Према његовим речима, симфонијски оркестар, наравно и хор, је парадигма за успешан колектив јер често када предузеће добро послује кажемо „штимује као оркестар“, међутим да би то све заиста штимовало и било врхунско потребно је много детаља да се „скоцка“.

„Да би били, не само на домаћим сценама, интересантни a да то има и интернационалну вредност, јер музика је интернационална ствар, не можемо да кажемо да смо добри уколико нас препознаје само Београд или Србија. Ми се свакодневно упоређујемо са снимцима са Јутјуба уколико нисмо у том смислу компетентни онда наша мисија не остварује оно што би требало“, објаснио је цењени уметник.

Повећан број публике, као и комуникација са све већим бројем људи и на популарнијим концертима, али и оним веома класичним доказ су да се ствари крећу набоље.

„Нису сва времена у прошлости била наклоњена Музичкој продукцији и Симфонијском оркестру и Хору. И даље су проблеми очити, пре свега, у бројном стању, у забрани запошљавања која је девастирала наше ансамбле. Ми се боримо и надамо се да ће и овај орден битно помоћи и што се тиче бројног стања и што се тиче примања да то буде значајно боље у будућности“, прецизирао је Суђић.

Неговање српске културне баштине један је од приоритета и, у претходних 80 година, један од основних програмских темељаца наших ансамбала, истиче маестро Суђић.

Према његовим речима, уколико ми не одсвирамо Брамса или Бетовена, имаће ко да га одсвира у свету, али уколико ми не негујемо оно што јесмо ми, што су наши композитори, наши ствараоци, али наравно, и наши уметници, онда то неће имати ко да уради.

Хор и Оркестар РТС-а доживљава као јединствен организам јер је најважнији сегмент њиховог деловања управо то јединство које им омогућава да изводе капиталну вокално-инструменталну музику, како домаћу, тако и страну и то континуирано: „Оба ансамбла су врхунска и оба ансамбла могу са поносом да презентују најсложеније партитуре. То је оно што у суштини ми једини радимо не само овде, него и шире, у региону“.

Поред тога, и Хор и Симфонијски оркестар непрестано снимају и то је њихова важна мисија. Због нових техничких услова и нових техничких стандарда планира се нови циклус снимања.
Почели су да снимају популарне оркестарске минијатуре за стране продуценте, што ће се ускоро појавити на светском тржишту.

Једно од основних обележја квалитета ансамбала РТС-а су наравно и турнеје. Маестро Суђић с поносом истиче да су Хор и Симфонијски оркерстар добили јединствену прилику да у априлу наступе на Пролећном фестивалу у Шангају, у Кини. То је престижан међународни Фестивал на коме су наступали најзначајнији светски оркестри и најзначајнији светски уметници. Одржаће два концерта. Један са класичним програмом, где ће изводити дела Дворжака, Менделсона и Христића, а други ће бити премијерно извођење кинеског програма.

„Управо то је показатељ како смо нашли начин да се котирамо на светском тржишту, јер ово није последица наших пријатељских односа или неке протекције, већ је заиста борба на светском тржишту са ансамблима у које се улаже огроман новац и деценијски континуирани рад“, закључује гост Јутарњег програма, Бојан Суђић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво