Саксофониста Мејсио Паркер отвара фестивал „Нишвил“

Амерички фанк и соул-џез саксофониста Мејсио Паркер наступиће са својим саставом прве вечери џез фестивала „Нишвил“ 8. августа.

Својевремено познат највише по томе што је био члан чувене дувачке линије групе Џејмса Брауна, а по многима и кључни члан састава „кума соула“, Паркер се током последњих деценија сасвим заслужено придружио плејади највећих соул уметника свих времена сарађујући са именима као што су Принс, Реј Чарлс, Кит Ричардс и групе „Парламент фанкаделик“, „Ред хот чили пеперс“...

Мејсио Паркер, који је јуче напунио 76 година, рођен је у Кинстону, у америчкој држави Северна Каролина. Његова мајка је певала у црквеном хору, отац свирао клавир и бубњеве, а старији брат Мелвин је био перспективни бубњар.

Сам Џејмс Браун је у својој аутобиографији навео да је првобитно у свој банд хтео да доведе само Мелвина, па је „у везаној трансакцији“ пристао да ангажује и тада 19-годишњег Мејсија.

Шест година касније браћа Паркер и још неколико чланова Брауновог бенда напустили су састав и формирали бенд "Maceo & All the King's Men" који је наступао у наредне две године, а Мејсио се 1973. године поново придружуо Брауну.

Две године касније Мејсио Паркер је с још неколико чланова, укључујући и тромбонисту Фреда Веслија, поново напустио Брауна и придружио се другој легендараној групи, „Парламент фанкаделик“ Џорџа Клинтона, да би од деведесетих почео изузетно успешну соло каријеру.

Већ први албум из тог периода Roots Revisited провео је десет недеља на врху Billboard Contemporary Jazz листе и још тада је његов бенд назван „највећи мали фанк оркестар на свету“.

Велики успех постигао је и његов први албум уживо Life on Planet Groove из 1992. године, на којем је први пут сарађивао са холандском саксофонисткињом Кенди Далфер.

Следеће године гостовао је на албуму групе „Де ла соул“, а од краја деведесетих Паркер и Принс снимају и наступају на концертима са пратећом групом „Њу пауер џенерејшн“.

Између осталог, Паркер и Принс су 2007. године наступили у оквиру серијала од 21 концерта у лондонској О2 арени, а пет година касније уследио је серијал у Лос Анђелеском форуму.

Паркеров албум Rootsa & Grooves са немачким "WDR big band"-ом биг бендом, посвета великом Реју Чарлсу, освојио је награду Jammie као најбољи џез албум 2009. године.

Јула 2012. године Мејсио Паркер је у Паризу добио престижну награду за животно дело Victoires Du Jazz и последњих године наступа несмањеним темпом па годишње одржи више од 290 концерата широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара