Нови албум виолинисткиње Иване Поповић

Српско-канaдска виолинисткиња и композиторка Ивана Поповић објавила је албум "Bushes And Bombshelters", на дигиталним платформама и на ЦД-у, за промотерску кућу „Лонг Плеј“. Албум је недавно најавио сингл и спот "Gypsy Me", а промоција "Bushes And Bombshelters" почиње 10. фебруара концертом у Галерији 345 у Торонту.

Албумом Bushes And Bombshelters, који у три песме и седам инструментала спаја класичну са ромском музиком и џезом, Поповић заокружује свој петогодишњи музички опус, а албум је посвећен спони коју осећа према две земље – домовини Србији, и Канади, њеној усвојеној земљи.

„У питању су интимне људске приче о земљама, домовинама, раскршћима, пријатељствима и љубавима. Алудирам на звуке и слике детињства у Србији – дрво липе у бакином дворишту, трг провинцијског града, циганске музичаре на улицама. Бомбшелтерс у наслову албума асоцирају на пренамењена соцреалистичка атомска склоништа, претварана у андерграунд клубове, свирке и радионице које се памте. Бушес су референца за природу канадске провинције Онтарио, која инспирише уметничку интроспекцију и креације. Албум 'Bushes And Bombshelters' је колекција импресија и сећања из обе земље“, објашњава Ивана.

Музика Иване Поповић је посвећена интимним портретима из живота, стварног и замишљеног и лако допире до најудаљенијег кутка у нама. Инспирисана је флуидном природом меморије, носталгије, споне међу људима, раскршћима и животним значењима.

Све Иванине композиције заправо причају причу и свака је заснована на конкретном догађају, импресији или емоцији. Као композитор и извођач, Ивана остварује спону са слушаоцем кроз соничне путоказе.

Све песме написала је Ивана Поповић, осим "Gypsy Me" која говори о љубави која је магична, заносна, инспиративна, маштовита, у којој је коаутор Пери Махер. Албум који је сниман у Канди, миксовао и продуцирао Џон МекЛејн.

О песмама на албуму Bushes And Bombshelters, Ивана каже: „Албум описује доживљаје групе људи који се одлучују да напусте свој дом у потрази за бољим животом. Почетак композиције описује ноћ пред пут – узбуђење и радост су помешани са ламентима, а сузе теку у истој мери као и емоције и количине пића. После ноћних разговора, група товари све што има у караван и авантура почиње“.

Та авантура је непредвидљива и узбудљива – неко се изгуби уз пут, неко одлучи да се врати, други се радују и гледају само напред, а сви желе да стигну што пре. Последњи сегмент композиције описује радост и славље по доласку у нови дом.

Ивана Поповић је композиторка, виолинисткиња и позоришна глумица која живи у Торонту. Њена камерна музика је извођена у Канади, Америци и Европи. Такође је компоновала за неколико позоришних представа у Торонту.

Она је уметнички директор организације „Арт стролерс“, која организује концерте камерне музике за родитеље са малом децом и тренутно ради на опери за децу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се