Олег Кирејев и Васил Хаџиманов на Коларцу

Први пут на великој сцени Коларчеве задужбине, 28. фебруара ће заједно у једном бенду свирати највећи етно-џез пијаниста Србије и највећи етно-џез саксофониста Русије, Васил Хаџиманов и Олег Кирејев, који ће извести своје композиције у непоновљивим аранжманима, прожете руским и српским традиционалним мелосом.

Два уметника започела су сарадњу још пре две године. Заједно су кренули да истражују спој традиционалне музике и популарних песама што је резултирало настајањем новог пројекта руско-српског џеза.

Руски џез и балкански фјужн – тако би у неколико речи могло да се опише усмерење програма који ће музичари представити не само љубитељима џеза, већ и свим поштоваоцима сјајног и садржајног звука.

Олег и Васил су изабрали своја омиљена ауторска дела која на најизразитији начин показују њихово мајсторство и таленат.

Све што волите у стваралаштву Васила Хаџиманова, све што је вредно пажње, донеће нови звук саксофона руског музичара. Свестрано, харизматично и на потпуно нов начин. Са своје стране, Васил ће унети нове боје и балкански ритам у композиције које је написао Олег Кирејев. Више традиционалног колорита у џез класику.

Олег Кирејев је у свету џеза познат још од половине осамдесетих прошлог века. Сматрају га пиониром етно-џеза у Совјетском Савезу и Русији. Наступао је на бројним међународним фестивалима.

Чувени Бирмингемски џез фестивал у Великој Британији назвао га је револуционарним руским музичарем, а 2008. године освојио је Греми за најбољи савремени џез албум. Пре две године, Олегов албум је доспео и на листу Топ 100 џез албума на радио-станицама у Америци.

Његов бенд „Орлан“ наступио је на „Нишвилу“ пред неколико десетина хиљада људи 2016. године.

Васил Хаџиманов, потомак познате југословенске музичке породице, каријеру је започео сарадњом са другим бендовима још током студија на Берклију, где је дипломирао на одсеку за клавир.

Попут Кирејева, Хаџиманов је сарађивао са највећим музичким именима, као што су Дејвид Глимор и Крис Чик. Овај врхунски уметник тренутно се с правом сматра највећим џез пијанистом Балкана, раме уз раме с Бојаном Зулфикарпашићем.

Васил је написао ауторску музику за неколико популарних филмова, а недавно је прославио 25 година стваралачке каријере. Прошле године је био на првом месту листе најбољих клавијатуриста на годишњој топ-листи најбољих џез музичара познатог критичара Арналда Де Соутеира.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво