Традиционални новогодишњи концерти Симфонијског оркестра РТС-а

Симфонијски оркестар РТС-а традиционално изводи два новогодишња концерта. Вечерас је у Коларчевој задужбини код нас ретко извођен Хајднов ораторијум „Стварање света“, а 14. јануара концерт популарних нумера. Наш оркестар је био веома активан ове године, а шта је све обележило музичку 2018. годину?

Сваком пројекту приступа се посвећено, па и овом вечерашњем, који тражи велике извођачке снаге – оркестра, хора и солиста.

„Пре свега изводимо и штитимо домаћу музику, савремену музику, домаће и младе извођаче, вокално-инструментална дела, популаризујемо уметничку музику, колико је то год могуће“, каже уметнички директор Музичке продукције РТС-а Бојан Суђић.

Концертмајстор Катарина Алексић каже да је ансамбл јединствен по томе што је спреман да у сваком тренутку изведе капитална дела класичне музике.

„Тако да смо изводили Симфонију милиона Густава Малера или велике спектакле на отвореном као што је Кармина бурана Карла Орфа“, каже Алексићева.

Симфонијски оркестар наступио је и на БЕМУС-у, који је обележио 50. рођендан ове године.

Шездесет година телевизије обележили су концерти народне, али и уметничке популарне музике. Оба је пратило по 15.000 људи на Ташмајдану, али и милиони у нашем директном преносу.

„Сигуран сам да се део те публике прелио на Коларац и у много херметичније наслове, пожелевши да чују нешто можда друго на исти начин на који се и укус развија, не можете одмах послужити сва најпикантнија јела“, каже Бојан Суђић.

Годину ћемо памтити и по првом наступу на отвореном Опере Народног позоришта, која броји готово 100 година постојања. Комбанк дворана постала је репрезентативно место за концерте свих жанрова. Показала се адекватном и за опере, али мање за балетска извођења.

И као највећи успех – певање уз гусле ушло је на Унескову листу нематеријалног наслеђа и придружило се колу и слави.

У наредну годину поново улазимо без одговора на питање – шта ће и када бити са зградама концертне дворане, Факултета музичке уметности и опере?

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво