Концерт у част кореографу и либретисти Маријусу Петипи

Гала концерт са нумерама из балета међу којима су „Лабудово језеро“, „Дон Кихот“ и „Бајадера“ одржан је синоћ у Комбанк дворани. Повод је била 200. годишњица рођења кореографа и либретисте Маријуса Петипе.

Један Француз је, средином 19. века, отишавши у Санкт Петербург, поставио, данас свуда познат, руски, бели или балет на прстима. Маријус Петипа највеће успехе доживео је у Маринском театру.

„Његове балете ми учимо од седме године, тако почињемо, то нам је у крви. Марински је дом Петипе. И данас су на репертоару Жизела, Лабудово језеро, Успавана лепотица. Публика увек жели да гледа класичне балете, балете Петипе, борбу добра и зла. Никада не верујте када кажу да класика није више популарна“, каже Татјана Ткаченко, главна солисткиња театра Марински.

Да класика има публику показало се и синоћ у пуној Комбанк дворани. Лимитиран простор сцене условио је наступ или соло играча или као pas de deux у претежно лирским, романтичним нумерама.

Сценографија је била сведена на емитовање слајда. Али играчи, први играчи и главни солисти из Кремаљског балета, Станиславског, театра Ксеније Михрије и Маринског, пружили су најбоље од себе.

Мушки део ансамбла, најчешће је био подршка, али су добили и највећи аплауз у ретким соло, виртуозним, скоковима богатим, деловима.

Утицај Маријуса Петипе је широм света, па и код нас. И београдско Народно позориште и новосадско Српско народно позориште на репертоару имају неколико балета чији је либрето или кореографију радио Маријус Петипа.

Занимљиво је да и један и други ансамбл изводе балете Дон Кихот, Успавана лепотица и посебно пред новогодишње и божићне празнике балет Крцко Орашчић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи