Арена на ногама од првих минута концерта Горана Бреговића

Са својим оркестром за свадбе и сахране, али и уз Симфонијски оркестар и мушки хор РТС-а, у Штарк арени наступио је Горан Бреговић. Солисти - троје виолиниста из Израела, Србије и Туниса, писали су, тачније, свирали су, три музичка писма, како је Бреговић замислио, из позиције својих религија.

Типично бреговићевски почео је концерт - звуком више труба. Трубачи су силазили кроз публику бојећи балканске ритмове.

Познате мелодије, међу којима је и Ово је Балкан, уз пратеће вокале из Бугарске обележили су прве минуте.

Онај нов, другачији, симфонијски обојен, био је део где су наступили солисти, виолинисти.

Идеја албума Три писма из Сарајева је да се позове на заједнички живот људи различитих религија.

„Ја само мислим да би вероватно све Сарајлије ово писале да су композитори. Бар ове које ја знам. Да би писали нешто што би имало неку поруку - ајмо да будемо заједно, да нам је лијепо, да имамо неки поглед у будућност, јер 21. век је век у којем ћемо морати да научимо да живимо заједно“, објаснио је Бреговић.

Сарадња са солистима из Туниса и Израела почела је на различите начине.

„Пре него што сам дошао у Париз на моје докрторске и специјалистичке студије класичне и џез музике, свирао сам у Тунису традиционалну музику. Са Гораном Бреговићем сам се упознао у Паризу где сам радио на пројектима кроз које су представљане различите религије“, каже Зиед Зоуари, музичар из Туниса.

Његов колега из Израела Гершон Леизерсон истиче да је позив на сарадњу са Бреговићем привилегија: „Позвао ме је да сарађујемо. Ово је компоновао Бреговић, али има простора да импровизујем и прикажем свој стил, израелски клезмер стил“.

Истичући да је професионални клезмер музичар, Леизерсон открива да никада није свирао класичну музику.

„Наступао сам на фестивалима широм света. Наступао сам са клезмер ансамблима из источне Европе и Израела. Овај концерт ми је занимљив јер је нешто између класичне и традиционалне музике које су заједно у једној композицији“, објаснио је Леизерсон.

Уз Алена и Тифу, кокице, мобилне телефоне и освежење, једни су играли, други концерт документовали, а сви заправо уживали и забављали се.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво