Спекатакл у Арени, Бреговићева „Три писма из Сарајева“ вечерас пред Београђанима

Горан Бреговић и његов оркестар, као и мушки хор и симфонијски оркестар РТС-а, уз диригента Бојана Суђића, у Штарк арени oдржали су генералну пробу пред вечерашњи концерт. Карте су распродате, и очекује се 15.000 људи. Концерт ће имати и неке интересантне новине.

Три писма из Сарајева - хришћанско, муслиманско и јеврејско - прочитаће више од стотину извођача на вечерашњем концерту. Албум Три писма из Сарајева, настао прошле године, шаље снажну поруку, а представља и музичаре из Туниса и Израела.

Горан Бреговић напомиње да тај албум носи поруку да можемо да живимо заједно, да је чак и то могуће. „Наравно, ја сам композитор и имам ту привилегију да могу да ставим на једно место ствари које су немогуће политичару, попу, хоџи“, истиче Бреговић.

„Ја као композитор могу да замислим да ће свет једног дана бити као једна партитура музичка у којој све штима, и ове ниске ноте заједно са високим, кратке са дугим, форте са пијаном“, додаје Бреговић.

Музичар из Туниса Зијед Зуари истиче да тај пројекат има веома снажну поруку о значају заједничког живота, толеранцији што се, како каже, лако може исказати кроз уметност, кроз музику.

Гершон Леизерсон из Израела каже да му овај заједнички наступ даје могућност да поручи: „Ми смо спремни да разговарамо и да нађемо решења за наше ратове и створимо мир међу свима нама".

Хришћанско писмо, виолином, извешће Мирјана Нешковић. Концерт ће трајати више од два сата. Ретко виђена 360 степени бина, Штарк арену претвориће у својеврсну дворану класичне музике. Оно што публику очекује је много више од Бреговићевих рок концерата.

Диригент Бојан Суђић каже да је музика која ће се изводити пријемчива: „Ова музика има своју публику где год да се нађе и ево поново прилике да се опробамо на тај начин, са једним великим задатком – да од овог наступа у Арени заиста направимо један спектакл“.

Двеста расветних тела, 700 квадрата лед екрана

Мишко Карађоски из „Скај мјузика“ наглашава да је продукција стварно огромна. „Има преко 200 расветних тела, има 600-700 метара квадратних метара лед екрана. Све ће то бити упеглано, заједно са музиком. Радили смо на томе, чак је и Горан Бреговић радио са нама. Не верујем да се често бавио програмирањем расвете и видеа, можда чак и никад“, додаје Карађоски.

Бреговић указује на то да се на концерту неће само свирати Три писма из Сарајева. „Свираћу и свашта сто нисам свирао у Београду, а написао сам у последњих двасесет-тридесет година“, открива Бреговић.

„Нисам никад свирао Бела, ћао или Калашњиков. Нисам свирао гомилу тога што сам писао", додаје прослављени музичар.

„Биће лудо. Ко не полуди тај није нормалан“, закључује Бреговић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво