Празник гот и глам рока, Питер Марфи вечерас у „Хангару“

Некадашњи фронтмен „Баухауса“, Питер Марфи, одржаће београдски концерт вечерас у 21 час у простору „Хангара“, у оквиру турнеје "40 Years of Bauhaus Ruby Celebration Feat. David J".

Марфију на турнеји којом прославља 40 година култног бенда придружио се као гост његов суоснивач, басиста Дејвид Џеј. На концертима Марфи и Дејвид Џеј изводе у целости утицајни деби албум бенда In The Flat Field (1980), уз додатак других „Баухаусових“ класика.

Основани у Енглеској 1978. године, пионири пост-панка „Баухаус“ исклесали су свој јединствени музички кутак комбинујући минимализам, арт рок и мрачни глам рок, уз велику дозу сопственог ескпериментализма, оригиналности и духа.

Марфи, Дејвид Џеј, гитариста Денијел Еш и бубњар Кевин Хаскинс пробили су се хитом Bela Lugosi's Dead 1979. године, уследио је деби In The Flat Field, а затим албуми Mask (1981), The Sky's Gone Out (1982) и Burning From The Inside (1983).

„Баухаус“ се распао почетком осамдесетих, да би се повремено кратко окупљао (пети албум Go White објављен је 2008. године), али је њихово дело остало изузетно утицајано, настављајући да одзвања деценијама касније.

Уместо најављеног „Дезерт маунтин трајба“, који је морао отказати долазак у Београд из техничких разлога, предгрупа ће бити гламурозни-шљокичасти „Гифт“, који ће загрејати публику изводећи легендарне мрачне хитове икона, попут Дејвида Боувија, „Дипеш мода“, „Пласиба“, „Џој дивижна“, „Кјура“, „Инкса“, Игија Попа, „Смитса“...

Фронтмен „Гифта“ Јоца Ајкула познат по ексцентричном сценском наступу, интеракцији са публиком и харизми, признаје овом приликом да све потиче од уметничког утицаја његовог највећег идола Питера Марфија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво