Велика имена светског и домаћег џеза на 34. Београдском џез фестивалу

Овогодишњи Београдски џез фестивал, који ће бити одржан од 25. до 29. октобра, окупиће најзначајнија имена светске и домаће џез сцене у Дому омладине и Комбанк дворани.

„Ново издање Београдског џез фестивала нуди репрезентацију најинтригантнијих уметника са међународне и домаће сцене. На фестивалу који ће трајати пет дана наступиће преко 20 састава из целог света, који на најбољи начин представљају џез модерног времена“, рекла је на конференцији за медије заменица председника Скупштине Београда Андреа Радуловић.

Београдски џез фестивал, чији је РТС медијски партнер, под слоганом „Без граница“ отвариће своја врата 34. пут у четвртак и трајаће до понедељка 29. октобра.

Радуловићева је и истакла да је уверена да ће се и ове године тражити карта више за Београдски џез фестивал.

„У вечерњим терминима публика ће моћи да чује најбоље извођаче из САД-а, Италије, Немачке, Јужне Кореје, Финске, Мађарске, Кубе, Шпаније, Израела и других земаља, али и домаће џезере, међу којима је бенд 'Фиш ин ојл', предводнике савременог звука у нашој
земљи“, навела је Андреа Радуловић.

Заменица председника Скупштине града истакла је да се Одбор фестивала сваке године труди да довођењем великих имена програм учини што квалитетнијим и едукативнијим.

„Сваке године фестивал доноси иновације, уз повећање броја људи који слушају овај музички правац. Надам се да ће и ове године публика препознати значај овог догађаја и да ће уживати у свему што џез ствара. Очекујем да ће се тражити карта више јер је то онда потврда да радимо нешто квалитетно, као и да бринемо о културним вредностима које поседује Београд“, закључила је Радуловићева.

Вршилац дужности секретара за културу Иван Карл подсетио је на почетке Београдског џез фестивала 1971. године, али и на чињеницу да је ово једна од 11 манифестација од посебног значаја за град.

„Изузетно је добро што град препознаје важност овог догађаја, али и самог џеза за културни и музички живот нашег града и Србије. Желим да искористим ову прилику и да захвалим заменику градоначелника Горану Весићу на беспрекорном председавању Одбору фестивала, што је, између осталог, дало велики допринос повећању броја посетилаца са 6.000 на 19.000, колико је било прошле године“, рекао је Карл.

Вршилац дужности директора Дома омладине Ненад Драговић захвалио је градским властима, Секретаријату за културу, Министарству културе и информисања Републике Србије, Туристичкој организацији Београда и Туристичкој организацију Србије, као и амбасадама и страним културним центрима који подржавају ову манифестацију.

Аташе за културу Амбасаде САД у Србији Мајкл Брук истакао је да џез представља слободу израза, иновацију и прогрес, што су, како је рекао, неопходни чиниоци сваког успешног друштва. Додао је да је Амбасада САД поносна што је део Београдског џез фестивала од самог почетка, као и да ће публика ове године имати прилику да поздрави многе врхунске извођаче из читавог света.

Секретарка Амбасаде Јужне Кореје Сол Ђивон нагласила је изузетно квалитетну сарадњу са Београдским џез фестивалом. Како је рекла, ово је један од начина за повећање броја јужнокорејских уметника који учествују на овој манифестацији.

Према њеним речима, Амбасада Јужне Кореје подржала је многе догађаје из света музике, уметности, моде, џеза, хране и језика.

Присутнима су се обратили још члан Одбора фестивала Војислав Пантић, као и Моника Лашанц из музичке продукције РТС-а.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара