Београдска филхармонија за крај јубиларног Бемуса

Наступом Београдске филхармоније, затварају се 50. Беогрaдске музичке свечаности. На програму су исте две композиције које је оркестар изводио на првом Бемусу – на отварању „Београд“ Гостушког, а „Девету Бетовенову симфонију“ на затварању. Габријел Фелц је диригент, а учествује и Хор Словеначке филхармоније.

Показало се као добар потез довести виолинисту Најџела Кенедија на отварање Бемуса, јер већ појавом на аеродрому овог враголастог 61-годишњака, Београдске музичке свечаности освојиле су насловне стране. 

„Радије бих ишао на шоу него на обичан концерт, посебно ако за то треба и да дам новац. Волео бих да будем на некој забави попут оне коју је Принс некада радио. Музика је медитативна ствар и доживљај је оно што је мени важно“, рекао је Кенеди уочи наступа у Београду.

У кутију прошлости Фестивала ушли су пијаниста Вадим Руденко, својевремено награђен на два Чајковски конкурса, квартет „Бродски“ који знамо као верног извођача композиција Исидоре Жебељан, али и по сарадњи са Бјорк, Стингом или Макартнијем; оркестри РТС-а и Београдске филхармоније, концерт народне музике, концерт младих извођача.

На јубиларном Бемусу је наступио и први Корејац виолиниста Ким и „Шарун“, ансамбл који чине солисти Берлинске филхармоније.

Ипак – звезда је рођена – пре свега, у нашим срцима, а то је тенор Рамон Варгас, јер овог Мексиканца, не без разлога, од првог наступа уместо Паваротија у Метрополитену, зову да наступи у свим светским престижним концертним дворанама.

„Веома сам срећан што сам са публиком остварио овако дивну комуникацију. То се дешава само неколико пута у каријери. Да бисмо добили нову публику, неопходно јој је пружити квалитет, публика то види“, истакао је тенор Рамон Варгас.

Свима је била важна комуникација с публиком, али су се сви држали репертоара, који често баш није био релаксирајући.

Јубиларни Бемус је завршен, а за наредне не би се смеле пропустити – поруџбине Бемуса. Тиме се подстичу домаћи композитори, чијих дела на овогодипшњем Фестивалу није било много. За то треба новца. А ове године га је било више па смо и добили позлаћен Бемус.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво