Највећи светски хедлајнери за 2019. долазе на „Егзит“: „Кјур“ коначно у Србији!

Један од највећих бендова у историји популарне музике напокон стиже у Србију. Након што су ове године распродали Хајд парк за 65.000 посетилаца у Лондону, вест да ће рок гиганти „Кјур“ идуће године кренути на јубиларну и можда последњу турнеју поводом невероватних 40 година постојања бенда, недавно је одјекнула широм света.

Највећи светски хедлајнери за 2019. долазе на „Егзит“: „Кјур“ коначно у Србији! Највећи светски хедлајнери за 2019. долазе на „Егзит“: „Кјур“ коначно у Србији!

Чувени Гардијан, поводом овог великог јубилеја, наводи да је у питању бенд који је „протутњао кроз осамдесете онако како су 'Битлси' протутњали кроз шездесете или Боуви кроз седамдесете, дивље креативни, константно се мењајући“, док култни НМЕ њихов недавни концерт описује као „чисту перфекцију“ великог рок бенда који је „на врхунцу свог умећа“, називајући их „Божанским генијима“.

„Кјур“ (The Cure) ће следеће године бити апсолутни хедлајнери на малом броју највећих и најважнијих европских фестивала, те су карте првих објављених датума за 2019. плануле у рекордном року. На лично инсистирање бенда, „Егзит“, тренутни носилац европске шампионске титуле, нашао се међу одабраним фестивалима, па ће на задовољство домаће публике, као и гостију из целог света, „Кјур“ први пут у Србији и региону наступити 4. јула на Петроварадинској тврђави.

На данас одржаној конференцији за медије, Душан Ковачевић, оснивач „Егзита“ каже да није лако било доћи до бенда са врха листе жеља свих великих фестивала: „Сваке године од оснивања 'Егзита' слали смо понуду за 'Кјур', а парадоксално, баш у тренутку кад су по свим светским медијима на врхунцу каријере и крећу на најтраженију турнеју идуће године, десило се да се они јаве нама!“.

Наш чувени рок критичар Драган Амброзић додао је да је у питању невероватна вест, те да „од великих бендова из те генерације код нас нису били само 'Кјур' и 'U2'. Са великом сигурношћу се може рећи да је у питању један од најзначајнијих концерата у историји фестивала, као и једно од најважнијих гостовања у Србији икада пре“.

Будући да је реч о турнеји са малим бројем датума и имајући у виду да је у питању бенд који слушају стотине милиона обожавалаца из неколико генерација, очекује се да улазнице за њихове концерте буду најтраженије за 2019. годину, што потврђују већ распродати концерти свега неколико сати од пуштања улазница у продају.

То се управо десило у Ирској, где је недавно настао општи хаос када је објављено да ће „Кјур“ наступати исте ноћи у Даблину када и „Металика“, али на другом великом концерту на отвореном. Обожаваоци су убрзо пали у још већи очај јер су „Кјур“ успели да свој концерт одмах распродају, и то за само неколико сати.

„Кјур“ важи за бенд који ужива у сваком изласку на сцену, а Ролингстоун оцењује њихов недавни концертни спектакл пред 65.000 људи у Лондону као ретко интиман за догађај те величине. Било да свирају на фестивалу или самостално, сет листе им се протежу кроз целу каријеру због чега им наступи увек трају од два до три сата, па ће и наступ на „Егзиту“ бити истински концертни спектакл са највећим хитовима као што су Friday I'm in Love, Lovesong, Pictures of You, In Between Days, Boys Don't Cry, Close to Me, Love Cats, Just Like Heaven, A Forest...

У исто време заводљиви, контроверзни и емотивни, спајајући пост-панк, инди и алтернативни рок, током четири деценије „Кјур“ је продао на десетине милиона копија албума, издао 40 синглова, одржао 1.500 концерата, најављујући чак и нови албум ускоро.

Утицали су на формирање гот рока, иако они сами то нису. Утицали су на Адел, Ријану, „Меник стрит причерсе“, „Масив атек“, „Најн инч нејлс“, Франка Оушна и друге жанровски светлосним годинама удаљене извођаче, док су они сами остали непоновљива појава на музичкој сцени. Управо то је рецепт за бесмртност овог бенда чију тренутну врхунску поставу чине Роберт Смит, Сајмон Галуп, Џејсон Купер, Роџер О'Донел и Ревес Гејбријелс.

Током каријере момци су освојили најпрестижније музичке награде као што су Брит, Кју, НМЕ, МТВ и бројне друге. Елегантна меланхолија култног албума Disintegration, издатог 1989. године, утицала је на милионе људи широм света и зацементирала њихову позицију као најбољег британског инди бенда, те је 2004. године МТВ своју годишњу МТВ Ајкон емисију и доделу посветио управо њима.

Нумере са потписом „Кјура“ неизоставни су део музике за неке легендарне филмове у савременој култури, као што су Врана, Судија Дред, Свадбени певач, 50 пољубаца за памћење, Земља авантуре, Девојка из Џерсија, Џон Такер мора умрети, Ник и Нора: Веза за једну ноћ и бројне друге, док Вог и други поштовани модни извори наводе Роберта Смита, његову црну косу богату лаком, црвени руж и оловку за очи, као бесмртну модну инспирацију.

Поред његовог стила и гласа, у музичком свету Смитов укус и реч дубоко се цене. Наиме, Смит је већ годинама програмски саветник познатог фестивала „Мелтдаун“, а колико је на ову позицију тешко доћи, јасно је из чињенице да су његови претходници били бесмртни Дејвид Боуви и Јоко Оно.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво