Биг бенд РТС-а отвара „Наисус џез фест“

Тринаести Интернационални сусрет џез музичара „Наисус џез фест“ отвориће Биг бенд РТС-а 2. новембра у 20 часова у великој сали Народног позоришта. Биг бенд РТС-а наступиће и дан раније, на предфестивалској вечери у Центру за културу и уметност у Алексинцу, такође од 20 сати.

Биг бенд РТС-а отвара „Наисус џез фест“ Биг бенд РТС-а отвара „Наисус џез фест“

После наступа најпознатијег српског Биг бенда, „Наисус џез фест“ наставиће се у кафе бару „Јулијан Дјупон“, где ће наступити нишке џез снаге.

Биг Бенд РТС-а основан је 1948. године под именом Забавни оркестар Радио Београда у формацији ревијског оркестра, да би 1954. године одвајањем гудачког ансамбла започео рад као велики џез оркестар (Биг Бенд).

Током рада и стварања, оркестар је добио изузетне награде и признања – На Џез Фестивалу у Жуан ле Пену 1960. године ансамбл је освојио прву награду. После своје прве турнеје 1957. године, оркестар је наступао на познатим светским фестивалима (Телавив, Монтре, Марсеј, Солун, Минхен), на неколико Уницефових концерата (Београд, Париз, Женева) и увек са изузетним успехом и врло похвалним критикама.

Током година, са оркестром су наступале највећа светска имена џез музике као што су Кларк Тери, Бени Голсон, Џони Грифин, Мајнард Фергусон, Тони Скот, Џером Ричардсон, Ерни Вилкинс, Алвин Квин, Реџи Џонсон, Еди Хендерсон, Хенк Мобли, Џон Хендрикс, Рој Харгув, Бред Лили, Дајана Шур, Дон Менза, Стив Туре, Рони Кјубер, Ренди Брекер, Џон Федис, Чак Финдли... а такође и звезде светског шоу-бизниса као што су Реј Чарлс, Дени Кеј, Џозефина Бејкер, Миреј Матје, Енрико Масиас, Фрида Лингстад (АБА).

Оркестар је изнедрио плејаду врхунских солиста који су данас познати и признати у свету Миле Павловић, Бора Роковић, Душко Гојковић, Лала Ковачев, Стјепко Гут.

Биг бенд РТС-а, уз диригента и Редакцију џез музике делују у оквиру четири секције: трубачке, тромбонске, саксофон и ритам секције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво