Фестивал "Ethno.com" 28. и 29. септембра у Панчеву

Љубитељи музичког правца ворлд мјузик имаће прилику да у оквиру 15. издања фестивала "Ethno.com" чују Небојшу и Бојану Брдарић, групе „Бело платно“, „Шира у'тфила“, хор „Браћа Барух“. Фестивал се одржава у Панчеву 28. и 29. септембра, у организацији Културног центра Панчева.

Фестивал "Ethno.com" 28. и 29. септембра у Панчеву Фестивал "Ethno.com" 28. и 29. септембра у Панчеву

Уметнички директор фестивала, угледни виолиниста Филип Крумес, одабрао је два концерта и музичку представу, који на најбољи начин сумирају домаћу ворлд мјузик сцену.

Прве фестивалске вечери, након церемоније свечаног отварања, наступиће два састава: дуо Небојша и Бојана Брдарић и група „Бело платно“.

Друго вече фестивала резервисано је за представу Јосеф и његова браћа у извођењу Хора „Браћа Барух“ и састава „Шира у'тфила“, уз нарацију Вање Ејдус.

Небојша и Бојана Брдарић се од детињства баве и негују традиционалну музику са територије Балкана. Године 2016. дошли су на идеју да окупе вокални састав који ће обрађивати традиционалне мелодије и хармонизовати их у уметничком духу, у циљу популаризације традиционалне музике и очувања певачког наслеђа.

Састав „Бело платно“ ове године прославља 20 година постојања, а основну одлику њихове музике чине упечатљиви женски и мушки гласови и свирање на традиционалним музичким инструментима, те старе песме на локалним дијалектима.

Репертоар групе је базиран на традицији Косова и Метохије, уз излете у области са сродним и сличним музичким наслеђем: југ Србије, Македонија, Бугарска и Грчка.

Јосеф и његова браћа је најстарија записана јеврејска музичка представа. Идеја за поновно извођење овог дела настало је из жеље да се оживи музика библијске поеме Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik коју је написао Абрахам Толедо у 17. веку у Истанбулу.

„Шхира у'тфила“ се бави истраживањем, аранжирањем и извођењем сефардске музике Балкана, Медитерана и Блиског истока. Инспирацију за своју музику проналази у богатству балканске, јеврејско-шпанске, отоманско-турске и арапске музичке традиције.

Хор „Браћа Барух“ из Београда основан је 1879. године као „Српско јеврејско певачко друштво“.  Променио је назив 1952. године у садашњи у спомен на тројицу браће из познате јеврејске породице Барух из Београда, страдале у погромима почетком Другог светског рата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво