Тасовац: Прича о култури не сме да буде расправа о некултури

Уколико сведете причу о култури на расправу о некултури то само значи да уопште не разумете културу и да не препознајете њену моћ, истакао је директор Београдске филхармоније, Иван Тасовац, током гостовања у Јутарњем дневнику РТС-а.

Београдска филхармонија отвара нову сезону под називом Битије људско, заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом. А већ наредне гостују у Грацу.

Најпре, од Београдске филхармоји навикли смо да очекујемо неочекивано. Чиме ове године почињете сезону?

Морам да кажем да ово није нешто неочекивано, јер је ово већ 95. пут да оркестар Филхармоније излази пред београдску публику свечаним отварањем концертне сезоне.

Ипак, програм јесте мало неуобичајен. Вечерас је на репортоару опера Замак плавобрадог, Беле Бартока, која је настала пре 100 година чиме славимо тај јубилеј.

Садржај опере је као неки трилер и она је у складу са тренутним циклусом „Мракобес“, који сомболизује победу мрачних сила. Опера се одржава на мађарском, па је припремљен превод, а „Коларац“ ће те вечери изгледати потпуно другачије помоћу специјалних светлосних инсталација.

Пре тога ћемо имати судбинску Бетовенову Пету симфонију.

Осећај првог концерта у сезони је као када се враћате после неког дугог пута и треба да видите породицу и пријатеље којих сте се јако ужелели и мислим да је баш због тога увек нека посебно свечана атмосфера.

Због великог интересовања, непосредно пред концерт ћемо пустити још 100 карата за стајање.

Гостоваћете и у Грацу?

Београдска филхармонија ће 24. и 25. септембра отворити симфонијску сезону у Грацу са Габријелом Велцом. Ту ћемо почети програм са поемом Београд, Драгутина Гостушког, једног од оних београдских, српских и светских ликова који су потпуно неправедно скрајнути, јер оно што је он успоставио кроз своју музику јесу стандарди у којима су Београд и Србија у том времену већ били у најелитнијем европском интелектуалном мишљењу.

Концерти и ван Београда?

Већ почетком октобра отварамо сезону у Новом Саду и то концертима за бебе. То су специјални програми које смо припремили за оне најмлађе до две године, а који су се показали веома успешним у Београду.

Заједно са Галеријом Матице српске започињемо сваке прве суботе у месецу бебе у музеју и различите концерте класичне музике.

Борба против некултуре. Колико до институција кулутре, колико до државе, колико до нас самих?

Као што се ћирилица не штити тиме што ћете забрањивати латиницу, тако се и култура не штити тиме што ћете се борити против нечега, шта год оно било, него се борите управо стварањем добрих производа, попут онога што ради Београдска филхармонија, Београдски фестивал игре, на начин као што то ради Емир Кустурица са „Кустендорфом“.

Има пуно фантастичних примера како се борите за вредности у које верујете. Ако сведете причу о култури на расправу о некултури то само значи да уопште не разумете културу и да не препознајете њену моћ. Односно, несигурни сте у своје веровање да је култура заиста једна од најбитнијих ствари која покрива све области нашег живота и која је присутна онолико колико постоји људски род.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 21. сеп 2018, 20:18) - Slavko Petrov [нерегистровани]

Moć nekulture

Apsolutno se slažem sa komentarom. Dodao bih da dotični nikako ne razume moć nekulture, jer je živeo ušuškan u Jugoslaviji, što Rusiji (SSSR) u kojima se vodilo računa o kulturi. Zadnje tri decenije su obeležene tranzicijom kakva se javlja jednom u hiljadu godina i koja je razorila institucije i ljude u Srbiji

(петак, 21. сеп 2018, 16:14) - NJujork [нерегистровани]

Kao i obicno prica prazna

Ma naravno gospodine Tasovac ..ja sam slicnog godista i uglavnom se NE slazem sa Tasovcevim pricama ..cak nemam zelju da idem na koncerte koji imaju veze sa njim.

Uobrazen je a kao ministar kulture nista nije uradio bas za promociju kulture medju onim nasim ljudima koji NE mogu da priuste odlazak na koncert filharmonije ili u pozoriste.
A potpis na zakonima koji su na stotine novinara po unutrasnjosti ostavili bez posla je skandalozan !! Tasovac Nikada nije smeo postati bilo kakav visoki cinovnik jer on je umetnik Nije administrator; Podbacio skroz..i u to vreme dok je bio ministar Nista nije ucinio da se divljanje i Nekultura zauzda.. Nista a ovde sad izasao ni ova kapica nije orginalna vec oponasa jednu poznatu licnost iz istorije.

(петак, 21. сеп 2018, 14:52) - anonymous [нерегистровани]

da nadodam na prethodni komentar. ..

Djecu vodite u prirodu ...druzenje sa prirodom i zivotinjama dati ce djeci inspiraciju i zdravlje ...

Odvojili smo se od prirode...uzivanja u prirodi. ..
zato su ovdje na zapadu sve cesci programi boravka u prirodi bez tehnologije. ..to je kultura razvijanja duha- spirits ..

(петак, 21. сеп 2018, 12:49) - Ljiljana Kostadinović [нерегистровани]

Samo da pojasnim

Tasovac je čovek sa čijom se skoro svakom rečju slažem. (Valjda ima veze što se datumi rodjenja razlikuju tek za koji dan.) Dakle, ne samo kad roditelji budu vodili svoju decu na koncerte, u pozorišta, na izložbe i slične dogadjaje od bebećeg, predškolskog i školskog uzrasta, nego kad to postanu školski programi i da se takvi sadržaji upražnjavaju jednom nedeljno, dobićemo generacije koje zanimaju neke sasvim druge stvari od onoga što nude tehnologije i mediji.