Тасовац: Прича о култури не сме да буде расправа о некултури

Уколико сведете причу о култури на расправу о некултури то само значи да уопште не разумете културу и да не препознајете њену моћ, истакао је директор Београдске филхармоније, Иван Тасовац, током гостовања у Јутарњем дневнику РТС-а.

Београдска филхармонија отвара нову сезону под називом Битије људско, заједно са шефом-диригентом Габријелом Фелцом. А већ наредне гостују у Грацу.

Најпре, од Београдске филхармоји навикли смо да очекујемо неочекивано. Чиме ове године почињете сезону?

Морам да кажем да ово није нешто неочекивано, јер је ово већ 95. пут да оркестар Филхармоније излази пред београдску публику свечаним отварањем концертне сезоне.

Ипак, програм јесте мало неуобичајен. Вечерас је на репортоару опера Замак плавобрадог, Беле Бартока, која је настала пре 100 година чиме славимо тај јубилеј.

Садржај опере је као неки трилер и она је у складу са тренутним циклусом „Мракобес“, који сомболизује победу мрачних сила. Опера се одржава на мађарском, па је припремљен превод, а „Коларац“ ће те вечери изгледати потпуно другачије помоћу специјалних светлосних инсталација.

Пре тога ћемо имати судбинску Бетовенову Пету симфонију.

Осећај првог концерта у сезони је као када се враћате после неког дугог пута и треба да видите породицу и пријатеље којих сте се јако ужелели и мислим да је баш због тога увек нека посебно свечана атмосфера.

Због великог интересовања, непосредно пред концерт ћемо пустити још 100 карата за стајање.

Гостоваћете и у Грацу?

Београдска филхармонија ће 24. и 25. септембра отворити симфонијску сезону у Грацу са Габријелом Велцом. Ту ћемо почети програм са поемом Београд, Драгутина Гостушког, једног од оних београдских, српских и светских ликова који су потпуно неправедно скрајнути, јер оно што је он успоставио кроз своју музику јесу стандарди у којима су Београд и Србија у том времену већ били у најелитнијем европском интелектуалном мишљењу.

Концерти и ван Београда?

Већ почетком октобра отварамо сезону у Новом Саду и то концертима за бебе. То су специјални програми које смо припремили за оне најмлађе до две године, а који су се показали веома успешним у Београду.

Заједно са Галеријом Матице српске започињемо сваке прве суботе у месецу бебе у музеју и различите концерте класичне музике.

Борба против некултуре. Колико до институција кулутре, колико до државе, колико до нас самих?

Као што се ћирилица не штити тиме што ћете забрањивати латиницу, тако се и култура не штити тиме што ћете се борити против нечега, шта год оно било, него се борите управо стварањем добрих производа, попут онога што ради Београдска филхармонија, Београдски фестивал игре, на начин као што то ради Емир Кустурица са „Кустендорфом“.

Има пуно фантастичних примера како се борите за вредности у које верујете. Ако сведете причу о култури на расправу о некултури то само значи да уопште не разумете културу и да не препознајете њену моћ. Односно, несигурни сте у своје веровање да је култура заиста једна од најбитнијих ствари која покрива све области нашег живота и која је присутна онолико колико постоји људски род.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво