Џез звезде Курт Елинг, Енрико Рава и Јун Сун На долазе у Београд

Звезде светске џез сцене Курт Елинг, Енрико Рава, Јун Сун На... наступиће на Београдском џез фестивалу од 25. до 29. октобра, најавили су организатори на конференцији за медије.

Програмски директор Београдског џез фестивала Драган Амброзић каже да је идеја људи из организације ове музичке смотре била да се публици у Београду представи најбоље од џеза у светским оквирима.

„Имамо амбицију да мапирамо процесе који доносе нову душу џезу у 21. веку. Ове године слоган фестивала је – Без граница, јер смо желели да истакнемо да је џез у 21. веку постао глобална музика. У најдаљем кутку наше планете постоје музичари који померају границе џеза“, истакао је Амброзић и додао да ће први пут на фестивалу наступити музичари са пет континената, из Јужне и Северне Америке, Европе, Азије и Аустралије.

„Први пут су гости фестивала музичари из Канаде, Јужне Кореје и Аустралије. На тај начин стварамо платформу у Београду уз коју српски џез може да одрасте и сазри“, рекао је Амброзић.

Сви концерти у оквиру програма фестивала одржаваће се у две сале Дома омладине Београда и Комбанк дворани, а Амброзић каже да у Београд стижу истинске звезде џеза.

„Курт Елинг један је од најважнијих џез вокалиста у свету већ преко 20 година. Концерт који је одржао 2009. године на затварању 25. Београдског џез фестивала, у великој сали Коларчеве задужбине, још увек се памти и препричава као један од најбољих у новијој историји манифестације. Елинг није само врхунски певач, он је глобална звезда савременог џеза и један од најпосвећенијих промотера овог жанра“, сматра Амброзић.

Додаје да Елинг у Београд стиже после серије престижних наступа у Лондону, промовишући актуелни албум The Questions, док за његов нови програм каже да је врхунска мешавина џеза, музике Бродвеја и изненађујућих обрада химни рокенрола – песама Боба Дилана, Пола Сајмона и Питера Габријела.

Амброзић најављује и долазак легендарног кубанског пијанисте Ћућа Валдеса, затим један од најзначајнијих авагардних састава „Некс“ (The Necks) из Аустралије, Јун Сун На, певачицу из Јужне Кореје, Енрика Раву, трубача из Из Италије, „Јансен систерс" из Канаде...

„На отварању фестивала наступиће наш изузетно значајан бенд 'Фиш ин оил' уз специјалног госта, гитаристу Марка Робота из САД. Биг Бенд РТС-а слави ове године 70 година постојања и на фестивалу ће наступити уз сјајног америчког џезера Бобија Шуа“, рекао је Амброзић.

Горан Весић, заменик градоначелника Београда и председник Одбора Београдског џез фестивала нагласио је да му је једна од најлепших дужности учествовање у организацији тог фестивала.

„Сваке године покушавамо да померамо границе квалитета фестивала. Са 34 издања београдски џез фестивал представља једну од наших најбољих традиција у области културе. Организација фестивала је велика обавеза јер је веома значајан за овај део Европе“, рекао је Весић.

Цена комплета улазница за фестивал је 3.600 динара, а како истиче Весић, труде се да је не мењају како се фестивал ближи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво