Калеидоскоп културе: Готово 10.000 Новосађана уживало у симфонијском спектаклу

Симболично у 20.21, Новим Садом пронео се звук увертире из опере „Кармен“ Жоржа Бизеа у извођењу Војвођанског симфонијског оркестра, када је отворен чувени Корзо. Нови Сад, попут великих метропола Париза, Беча, Берлина и Лондона оживео је једну од култних градских улица и то баш у европској години културног наслеђа.

Калеидоскоп културе: Готово 10.000 Новосађана уживало у симфонијском спектаклу Калеидоскоп културе: Готово 10.000 Новосађана уживало у симфонијском спектаклу

Булевар Михајла Пупина, некадашње новосадско шеталиште поново је постао Корзо – место најлепших сећања, историје и скивених љубави.

Управо кроз Калеидоскоп културе и отварање ризнице успомена, Нови Сад и готово 10.000 људи су доказали да припадају породици оних европских градова који умеју да цене и славе, чак и елитну културу.

„На месту где је одржан овај концерт, Нови Сад је прерастао из вароши у град, пратећи у прошлости, као српска Атина, тада савремене европске токове. Готово 100 година касније, кроз Калеидоскоп – дело културе заједништва, а нарочито овим концертом, наш град је доказао да може бити домаћин европске престонице културе 2021. године“, истиче директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић.

Он додаје да је најбитније што се потврдило да култура јесте у фокусу Новосађана, јер не може сваки град да подреди једну од најзначајнијих саобраћајница у граду великанима класичне музике.

Нови Сад је на моменат застао и препустио се познатим аријама највећих великана класичне музике у извођењу Војвођанског симфонијског оркестра и стипендиста Фонда за унапређење вокалне уметности младих „Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић-Калин“.

На хиљаде људи није скривало одушевљење, те често громогласно аплаудирало.

Наш познати композитор Стеван Дивјаковић присетио се старих времена и истиче да је управо Корзо некада био симбол младости Новог Сада.

„Оно што повезује Корзо и велики концерт Војвођанског симфонијског оркестра као и стипендисте  Фонда за унапређење вокалне уметности младих 'Меланије Бугариновић' јесте младост. Тај спој младости који је некад био на Корзу 70-их година и данашња омладина у Војвођанској филхармонији, јесте једна порука свим младима који живе у Новом Саду како живот може да се организује и на другачији начин“, сматра Дивјаковић.

У оквиру Калеидоскопа, данас ће бити одржана премијера представе „Крвава свадба“ у Српском народном позоришту.

Од 22. септембра Калеидоскоп представља и Алмашки крај, а забава за најмлађе суграђане биће опера за децу „Чаробна фрула“ у дворцу Еђшег 23. септембра.

Свечано затварање Калеидоскопа – дела културе заједништва, Новосађане очекује 29. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво