Душко Гојковић и Биг бенд РТС-а 27. септембра у ДОБ-у

Славни џез трубач Душко Гојковић наступиће са Биг бендом РТС-а 27. септембра у Дому омладине Београда, најавили су организатори.

Према најавама организатора, концерт ће бити заснован на балканским ритмовима и мелодијама, по чему је Гојковић препознатљив широм света.

Репертоар ће чинити Гојковићеве оригиналне композиције, које нису снимљене са Биг бендом, а неке од њих нису снимљене уопште.

Публика ће имати прилике да чује композиције из опуса Душка Гојковића инспирисане хармонским и мелодијским комплексом Балкана, које је управо он међу првима увео у џез свет.

Душко Гојковић, један је од најзначајнијих џез трубача на простору Европе, аранжер и лидер бенда.

Рођен је 1931. године у Јајцу, у тадашњој Краљевини Југославији. На Музичкој академији у Београду студирао од 1948. до 1953. године.

Као младић, свирао је са неколико мањих џез састава у Београду, а када се као 18-годишњак придружио Биг бенду Радио Београда, већ су га сматрали за талентованог младог џез солисту.

У Немачку одлази 1955. године са само пет долара у труби и у следећим годинама постиже запажену каријеру која га је водила широм света.

Током вишедеценијске каријере свирао је са најчувенијим џез уметницима свих епоха и нација, изграђујући себе и свој звук до светске препознатљивости, на преко 30 албума које је објавио под својим именом.

Сви са којима је наступао и радио, од Мајлса Дејвиса, преко Мејнарда Фергусона, Кларка Терија, Херба Помероја, Арта Фармера, Јусуфа Латифа, Зута Симсона, Стена Геца, Џерија Малигана, Вудија Хермана, Кенија Кларка, Франсија Боланда, до Слајда Хемптона и наравно великог Дизи Гилеспија, сложили су се да је Гојковић створио јединствен звук, по коме остаје уписан у историји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво