Уличне свирке у Новом Саду почињу 30. августа

„Градић фест“, фестивал уличних свирача, биће одржан 18. пут, од 30. августа до 1. септембра, на већ познатој локацији - Подграђу Петроварадинске тврђаве.

Чиниће га музички наступи, филмске и видео-пројекције, перформанси, амбијенталне представе, уметничке инсталације, изложбе, конференције и предавања.

„И ове године поворка креће у 8 часова са Трга слободе испред катедрале. Музички део чиниће 'Бандакадабра', 'Оркестра креатива' и 'Самбанса'. Највећи спектакл вас чека кад дођете у Подграђе у 9 сати испред Београдске капије – Шпанац Давид Морено који ће се подићи шест метара изнад земље и небо ће му бити позорница на којој ће свирати клавир и удараљке док пева, док ће на клавиру бити визуелна презентација његовог дела“, рекла је Танјугу Леа Котлица, ПР фестивал.

„Програм је комплетиран. Што се тиче извођача из региона најзвучније имена ове године су бенд 'Свемирко' и Сара Бернар који нам долазе из Хрватске“, истиче Котлица, а од домаће подршке издваја Ану Ћурчин и Сану Гарич из Београда, чиме се наставља креирање и промоција младих уметника.

Програм чине и аутори из Европе, али и других удаљених држава.

„И ове године имамо доста извођача из Италије. Највеће име је, ипак, бенд 'Вакидс' из Француске који познате светске хитове изводи на сету дечијих инструмената“, каже Котлица, а препоручује и извођача који долази из велике Британије.

„'Сол синема' ће нам показати како је биоскоп некада изгледао. У питању је једна старинска камп кућица где ћемо добити потпуно искуство гледања филмова.“

Поред доприноса развоју туризма, Фестивал уличних свирача има снажну улогу у грађењу идентитета Новог Сада као и у развоју социјализације и друштвене кохезије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво