Биг бенд „Караганда“ 12. септембра у Дому омладине

Биг бенд „Караганда“ из Казахстана наступиће 12. септембра у Великој сали Дома омладине Београда.

У сусрет годишњицама Леонарда Бернштајна и Џорџа Гершвина (100 и 120 година рођења) - два великана класичне музике из САД, који су инспирацију налазили и у џез музици, биг бенд из Казахстана представиће репертоар заснован на њиховим делима.

Концерт ће бити својеврсна најава 34. Београдског џез фестивала, који ће од 25. до 29. октобра под слоганом „Без граница“ домаћој публици представиће преко 20 извођача са свих континената.

Филхармонија – културна институција „Караганде“, која обједињује неколико разних професионалних музичких колектива, основана је 1945. године и носи име Кали Бајжанова, легендарног певача казахстанских традиционалних песама.

„Караганда“ је најважнији индустријско-рударски центар Казахстана и град је помогао да се Филхармонија доведе на висок уметнички ниво.

Од првих година постојања, ова најважнија културна установа Караганде увек је испуњавала свој главни задатак – преношење музичке културе у масе и уздизање уметничког укуса становништва.

Џез оркестар је основан 1994. и данас има 25 чланова.

Бенд је један од најпопуларнијих професионалних ансамбала из државног концертног удружења града Караганде.

За кратко време бенд је постао лауреат бројних фестивала у Казахстану и иностранству, укључујући фестивале у Русији, и брзо је препознат међу љубитељима џез музике.

Данас оркестар има верну публику, у свом репертоару има дела композитора Казахстана, као и најпознатија дела страних џез композитора, укључујући Гершвина, Бернштајна, и најпознатије џез стандарде.

Богат репертоар џез музике сваке године допуњују новим композицијама, укључујући и радове казахстанских композитора, а велики напор улаже главни диригент Игор Андреиченко.

Улаз на концерт у Дому омладине је бесплатан, уз пропуснице које се могу преузети на дан концерта од 19 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво