„Стренглерси“ пред наступ: Претходни концерт у Београду био лош јер нисмо ишли у кафану!

О демократији, Трампу, српском пиву, свом највећем хиту "Golden Brown", претходном наступу у Београду говорили су на конференцији за медије Жан Жак Барнел и Баз Варн, чланови чувеног британског новоталасног панк састава „Стренглерс“ који ће вечерас наступити на београдском Ушћу у оквиру програма „Бир феста“.

„Стренглерси“ пред наступ: Претходни концерт у Београду био лош јер нисмо ишли у кафану! „Стренглерси“ пред наступ: Претходни концерт у Београду био лош јер нисмо ишли у кафану!

Цењени београдски новинар и хроничар поп културе Бранко Росић био је домаћин расположеним члановима бенда у разговору са представницима медија.

Гости из Енглеске су очекивања од „Бир феста“ сажели у једну реченицу

„Пробали смо српско пиво и јако смо задовољни“, истакли су кроз смех Барнел и Варн.

Сам почетак каријере и садржај прва три албума Барнел је описао као сажетак фрустрација које су истрпели.

„На самом старту каријере, у тих првих седам година, свашта се накупило у нама. Као и сваки млади састав желели смо само да свирамо. То је било јако тешко јер кад год би добили прилику да свирамо негде први пут био би то крај сарадње из хиљаду разлога“, објаснио је Барнел и кроз осмех додао да је тада заједно са члановима групе осмислио стратегију како би ипак дошли у прилику да што чешће наступају.

Он каже да су на почетку каријере тек након трећег албума почели да свирају широм Енглеске.

„Кроз наше песме смо анализирали шта се догађа у Енглеској, али и друштвима широм света. Тако је остало све до данас“, рекао је Барнел.

Према његовим речима демократија је све мање заступљења у политичким системима широм света, а све је већи број популистичких влада.

„То је добар материјал за наше нове песме, само што ћемо се трудити да у све то убацимо мало секса“, додао је Барнел.

За њега је поп музика увек била део индустрије забаве.

„Шездесетих година прошлог века музика је била алат за политички коментар. Онда је седамдесетих са панком дошла критика све веће незапослености... Увек је музика била део индустрије. Од када смо оформили бенд трудили смо се да афирмишемо идеје које су позивале да друштвене промене. Такође важно нам је било да не будемо досадни“, објаснио је Барнел.

У овом моменту у Британији се, како каже, дешавају исте ствари као свуда у свету.

„У Америци, на пример, ми срећемо људе који су космополитског духа и никада нисмо наишли на некога ко би гласао за људе као што је Доналд Трамп. Наше Уједињено Краљевство се поделило на пола због Брегзита. Људи имају супростављене ставове око изласка Велике Британије из Европске уније. Сви ти националистички покрети у Европи, па влада у Пољској, која покушава да игнорише принципе демократије...

Покрети за независност неких регија као што је случај са Шкотском у којој значајан број људи верује да та земља треба да изађе из Уједињеног Краљевства.. .Свашта се дешава по свету... Ко је веровао да ће се рат у Југославији догодити, па се ето све одиграло врло сурово“, сматра Барнел.

Овај пут отишли у кафану

На питање новинара да ли се сећа наступа у Београду 2004. године, Барнел је кратко рекао „Не“.

Али се Баз Варн сетио јако лошег озвучења које су имали на том концерту.

„Београд је диван, али концерт је био јако лош“, истакао је Варн, док је Барнел додао да тада нису ишли у кафану и да је због тога све кренуло наопако са озвучењем.

„Сада смо то већ исправили... Отишли смо у кафану и верујем да ће концерт бити одличан“, нагласио је Барнел.

О новом албуму обојица не желе много да причају.

„Свашта бележимо у наше мобилне телефоне и свуда проналазимо инспирацију за нове песме. Од обичне шетње до вожње аутобусом. Нема потребе да журимо, али неће трајати бесконачно стварање новог албума. Треба нам времена да направимо добре песме од тога што стално бележимо. Имамо јако добар материјал за сада и верујем да ће албум бити океј“, сматра Барнел.

Магију коју је створила најпознатија песма „Стренглерса“ он назива идиотлуком комерцијалних интереса.

„Та песма је била другачија од свега што смо до тада радили. Хтели смо да пустимо тај сингл јер смо веровали да је песма добра али је дискографска кућа успела све погрешно да уради око промоције те песме. Казали су нам на крају отворено, да је та песма лоша јер у њој користимо старомодне иструменте...

Инсистирали смо преко наших адвоката да ипак поштују уговор и објаве сингл. То су урадили пред Божић како би многобројни синглови других дискографских кућа затрпали њихов промашај. Ипак та песма је постала хит и они су нам тражили да урадимо нешто слично, а ми смо им послали исту песму на француском што је означило крај наше сарадње“, закључио је причу Барнел.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво