Стефан Младеновић, прва труба 58. Сабора у Гучи

У Гучи је завршено такмичење најбољих трубачких оркестара, а титулу најбољег трубача заслужио је Стефан Младеновић из Врања. У избору жирија најбољи је оркестар Марка Глигоријевића из Бајине Баште, а по гласовима публике оркестар Марка Трнавца из Мршеља. Трубе, међутим, још нису одсвирале своје за ову годину, јер Сабор траје и данас.

Стефан Младеновић трећа је генерација трубача у породици. Након деде и оца и он је у Гучи проглашен најбољим. За наступ на Сабору дуго се припремао.

„Трудили смо се, вежбали смо сваког дана па да кажем, нека буде скоро годину дана, али седам осам месеци па и више радили смо, вежбали смо нон стоп за овај дан“, каже Стефан Младеновић.

Предесет осми Сабор повратак је традицији и изворности. Свуда се чула само трубачка музика,  а за српски звук чуло се и у Француској

„Први пут сам био у Гучи пре пет година, тада сам купио дискове са музиком труба. Када су то слушали моји студенти су пожелели да дођу овде“, каже Жоел Бодеру, гост из Француске. 

„Овде смо чули пуно традиционалне српске музике која је веома пријатна за слушање и потпуно је другачија од француске“, каже Бастиен Вели. 

Велики број странаца управо је и посетио овогодишњи сабор, а домаћи гости већ су навикли на звук из Гуче.

„Волимо трубу јако, волимо добру енергију, а у Гучи је све то што је битно“, каже један младић.

„У Новом Саду имамо 'Егзит', па смо пробали да дођемо и на Гучу да видимо како је то, али супер је“, каже једна Новосађанка.

 Организатори сабирају утиске а посетом су задовољни.

„Бележи се пораст страних гостију из године у годину, што се по разговору између сабораша може приметити, нама је због тога изузетно драго. Кампови око Гуче су све већи и већи, све бројнији и бројнији а то ће наравно наредних година нас организаторе терати једноставно на веће инвестиције“, каже Миливоје Доловић, председник ИО Сабора трубача.

„Најбоље звучи труба у Гучи“, слоган је овогодишњег фестивала. Бројни гости који су протеклих дана уживали у светски познатој трубачкој варошици уверили су се шта то заправо значи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи