Бубњару Лазару Тошићу награда „Нишвила“ за животно дело

Легендарни џез бубњар Лазар Тошић добио је на отварању „Нишвилa“ награду за животно дело. Тошић је наш најпозантији џез бубњар свих времена.

Лазар Тошић је за скоро 60 година џез каријере прошао све. Његов допринос развоју и популаризацији џез музике је немерљив, па му зато фестивал „Нишвил" додељује награду за животно дело.

„Искрено да вам кажем, последњих седам дана ово је за мене емотивни удар или атак, јер толика је медијска кампања. Наравно, то ми све прија, а ова награда коју добијам, то је потврда свега онога што сам радио да сам добро радио“, истиче Тошић.

У најзначајнијем делу његове каријере био је део Биг бенда РТС-a и Секстета Марковић-Гут. О томе говори скоро у сузама: „Секстет је врхунац, а Биг бенд је место где сам све научио, незаборавно место“.

Тошић сматра да је џез музика била много квалитетнија у прошлом него у овом веку:

„Не заборавите ону поратну генерацију Мајлс, Дизи, Клифорд Браун, Оскар Питерсон... ја мислим да се то никада више неће поновити“, наводи цењени музичар.

Лазар Тошић је наш најпознатији џез бубњар, а његова виртуозност и стил инспирација су генерацијама млађих музичара.

број коментара 4 пошаљи коментар
(субота, 11. авг 2018, 10:15)
Duki-Neoplant [нерегистровани]

BRAVO

Bravo Lale, legendo. Skidam ti kapu.

(субота, 11. авг 2018, 07:30)
D. Maksimović [нерегистровани]

Nagrade

A kad će neka ustanova finansirana iz budžeta dati nagrade za životno delo i zasluge u radu nekom poljoprivredniku, vozaču autobusa, profesoru ili nastavniku, lekaru, variocu, rudaru, pekaru... Svaka čast ovom čoveku, ali šta to fali najboljem profesoru iz Niša da bi dobio takvu nagradu neki od njih svake godine?

(субота, 11. авг 2018, 00:35)
Bubnjalo [нерегистровани]

Živ nam bio, kolega!

Čestitam! Zaslužena nagrada u svakom pogledu.

(петак, 10. авг 2018, 17:29)
Canadian [нерегистровани]

Bravo majstore!

Da nam zivis 105 i opet!