Кени Герет отвара главни програм „Нишвила“

Цењени алт саксофониста Кени Герет наступиће вечерас са својим квинтетом на Нишкој тврђави, на отварању главног програма фестивала „Нишвил“.

Домаћи љубитељи џеза биће у прилици да до 12. августа уживају у наступима неких од највећих светских музичара.

Током четири фестивалске вечери у главном програму „Нишвила“ наступиће 25 домаћих и страних бендова.

Осим једног од најважнијих саксофониста данашњице, вечерас ће на Нишкој тврђави наступити добитници Греми награде "Inner Circle". Звук бенда критика описује као комбинацију попа, регеа и џеза.

"Inner Circle" први пут наступа у Србији.

Једном од највећих југословенских џез бубњара Лазару Тошићу вечерас ће бити додељена награда за животно дело након чега ће он наступити са својим бендом.

Публика у Нишу имаће прилике да чује и бенд из руске области Тува на самој граници са Молдавијом „Хартyга“ и израелски "The Paz Band" који предводи певачица Гал де Паз, а који су били предгрупа рок и блуз звездама као што су „Аеросмит“ и Џос Стоун.

„Нишвил“ ће 10. августа угостити најутицајнију вокалну џез групу свих времена "The Manhattan Transfer". Десет Греми награда и други албум са највише номинација у историји поп музике говоре о квалитету овог састава.

Пред публику у Нишу изаћи ће и најбољих пољски састав савременијег џез израза "Wojcinski/Szmanda Quartet", након њих и „Веин трио“ из Швајцарске, а затим и најтраженији музичар на њујоршкој сцени – руски саксофониста Дмитри Баевски са својим квартетом.

За џез сладокусце најављен је наступ брачног пара Омар Хаким и Рејчел Зи у оквиру састава "OZ Experience".

Дуго очекивани концерт Лисе Симон биће главни догађај 11. августа на Нишкој тврђави. Ћерка легендарне џез хероине Нине Симон свираће у Нишу у оквиру програма обележавања 85 година од рођења њене мајке.

Латино ритмове на „Нишвил“ доноси британски састав „Мет Бјанко“.

Џез грозницу суботње вечери заокружиће својим наступом Френк Соливан и „Дрти кичен“, Американци који су други пут именовани за најбољу инструменталну групу године.

„Блек арт џез колектив“ – секстет америчких пост боп музичара млађе генерације обележиће својим наступом последње вече фестивала.

Бенд који је изазвао највеће интересовање публике „Џипси кингс“, наступиће са својим оснивачем Паком Балиардом, коме ће бити уручена награда за фузију џеза са другим правцима „Шабан Бајрамовић“.

број коментара 0 пошаљи коментар