„Боканте“ 26. јула затвара другу сезону „Мјузиколоџи Баркафе сешнс“

Оснивач легендардног бенда „Снарки папи“, Мајкл Лиг, покренуо је супергрупу „Боканте“ која изводи спој џеза и ворлд мјузик звука. Они ће 26. јула затворити другу серију концерата „Мјузиколоџи Баркафе сешнс“, концертом у клубу летње сцене „Битеф арт кафеа“, на Калемегдану.

„Снарки Папи", планетарно познат џез бенд и добитник Греми награда, изнедрио је много квалитетних музичара и иновативних пројеката. Један од њих је и „Боканте. Идеја о настанку бенда родила се када је лидер бенда током турнеје у Монтреалу, чуо магични глас Малике Тиролијен.

Њен глас и текстови на креолском и француском, уз иновативне бас линије, су оно што покреће звук „Бокантеа“. За све чланове бенда, којих је осам, повезаност је основа свега. Комбинацијом различитих музичких светова и ентитета, чланови бенда преносе важне поруке о друштвеној одговорности и свести у данашњем времену конфликта.

Сама реч боканте на креолском значи размена – јер само показивањем своје разноликости и уникатности можемо да схватимо колико смо нераскидиво повезани универзалним вредностима.

Музика коју бенд изводи је мешавина утицаја четири континента. Различита подручја у свету негују најразличитије музичке правце, као и различите начине и ритуале испијања кафе. Ипак на нас највећи утисак оставе богати тонови и укуси. Они се дуго памте јер доносе посебан ужитак, баш као „Боканте“ и „Битеф арт кафе“.

Чланови бенда „Боканте“ су носиоци Греми награда, док су три члана Бокантеа уједно и чланови колектива „Снарки Папи - Мајкл Лиг“ који је овде своју бас гитару заменио баритон гитаром, Крис Меквин и Боб Ланзети; затим легенда перкусија Џејми Хадад (свирао са Полом Сајмоном и Стингом); виртуоз на гитари "LapSteel" Рузвелт Колијер, незаменљиви перкусионисти Андре Ферари, Кеита Огава („Банда Магда“, Јо-Јо Ма) и наравно дама из Гуадалупеа, Малика Тиролијен.

Дебитантски албум Strange Circle има звучни и стилски дијапазон од блуза, преко утицаја легендарног „Лед цепелина“, па све до фолклорне карипске музике. Ова фузија протеже се дуж свих 10 нумера, запечаћена јаким, а опет емпатичним, лиричним приступом.

Моћ бенда је управо у тексту који је круна музике - расправа о изазовима који су пред сваким човеком на планети: расизам, мигрантска криза, еколошка катастрофа, апатија. Свака нумера завршава се речима захвалности према оним стварима које нас уједињују и чине да имамо наду у будућност друштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се