Влатко Стефановски, Јулијан Рахлин и Роман Симовић за крај шестог фестивала „Бољшој“

Наступом чувених виолиниста Јулијана Рахлина и Романа Симовића, као и славног гитаристе Влатка Стефановског и доделом награда у Дрвенграду, на Мокрој Гори, завршен је фестивал руске класичне музике „Бољшој“. Међу 60 младих извођача, Златне матрјошкe припале су Јани Јаковљевић и Јелизавети Карауловој.

Влатко Стефановски, Јулијан Рахлин и Роман Симовић за крај шестог фестивала „Бољшој“ Влатко Стефановски, Јулијан Рахлин и Роман Симовић за крај шестог фестивала „Бољшој“

Током фестивала, који је ове године први пут трајао четири дана, млади музички таленти из Србије, Републике Српске и Русије такмичили су се за Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку у две старосне категорије – од 13 до 17 година и од 18 до 25 година. 

У млађој категорији Златну матрјошку освојила је ученица Основне музичке школе „Петар Коњовић“ из Београда Јана Јаковљевић, која свира виолину.

Добитница Сребрне матрјошке је Сара Чано која похађа Музичку академију у Љубљани, а Бронзане Артем Бондар, ученик Дечје уметничке школе „А. М. Кузмин“ из руског града Југра.

Златну матрјошку у старијој категорији освојила је Елизавета Караулова која је студијама клавира на Конзерваторијуму „П. И. Чајковски“ у Москви.

Сребрна је припала Ивани Дамјанов која је студенткиња Академије уметности у Новом Саду, а Бронзана Полини Шароваровој из Музичке школе „В. Ј. Шебалин“ из Омска.

Одлуку о најбољима донео је жири који су чинили председник жирија Дражан Косорић, декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и познати руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

Публика је на затварању фестивала имала прилику да чује Јулијана Рахлина који је свирао у гудачком секстету оформљеним специјално за фестивал „Бољшој“ који су чинили Роман Симовић, Сара Мекелрејви, Милена Симовић, Борис Андријанов и Драган Ђорђевић.

Током наступа Рахлину је пукла жица на виолини, па је на неколико минута отишао са сцене да је замени, а када се вратио публика га је подржала аплаузом.

После наступа у оквиру секстета, Роман Симовић, један од најбољих виолиниста своје генерације и концертмајстор чувеног Лондонског симфонијског оркестра, био је солиста у Концерту за виолину и оркестар у Де-дуру Јоханеса Брамса, уз пратњу симфонијског оркестра „Бољшој“ под диригентском палицом маестра Ивана Јосипа Скендера.

Фестивал „Бољшој“ је 14. јула отворио његов оснивач Емир Кустурица, након чега је прослављени виолиниста Немања Радуловић са својим ансамблом „Дабл сенс“ одржао концерт.

Другог фестивалског дана део вечерњег програма био је наступ америчког гитаристе Герија Лукаса који је својим музицирањем оживео нему филмску комедију Шаховска грозница редитеља Всеволда Пудовкина из 1925. године, а публика је имала прилику да чује и Велики оркестар школе за музичке таленте из Ћуприје под вођством виолончелисте и уметничког директора те школе Драгана Ђорђевића.

Треће вечери наступио је један од тренутно најбољих пијаниста света Денис Мацујев који је на фестивал „Бољшој“ дошао право са Светског првенства у фудбалу на коме је имао титулу амбасадора.

Циљ „Бољшој“ фестивала, који од оснивања подржава руска компанија „Гаспром њефт“, је промоција младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво