Концертмајстор Лондонског симфонијског оркестра: Част је свирати на затварању фестивала „Бољшој“

Презадовољан сам, пресрећан и велика ми је част што ћу свирати на затварању фестивала „Бољшој“ у Дрвенграду, изјавио је Роман Симовић, један од најбољих виолиниста своје генерације и концертмајстор чувеног Лондонског симфонијског оркестра.

„Имали смо пробу и све је прошло како треба“, рекао је за Танјуг Симовић који ће вечерас бити солиста у Концерту за виолину и оркестар у Д-дуру Јоханеса Брамса, а наступиће и у секстету оформљеном специјално за фестивал „Бољшој“ који чине Јулијан Рахлин, Сара Мекелрејви, Милена Симовић, Борис Андријанов и Драган Ђорђевић.

Симовић је истакао значај фестивала „Бољшој“ јер ту, додао је, млади музичари имају прилику да се такмиче, виде светски познате уметнике, разговарају са њима и стекну ново искуство.

„За децу је јако важно да буду овде са нама старијима јер ми имамо много више искуства од њих и можемо то искуство да им пренесемо“, додао је Симовић.

Навео је да га за Дрвенград везују дивне успомене и да је то јединствено место са невероватном атмосфером, а за оснивача фестивала Емира Кустурицу каже да га веома цени као уметника.

На вечерашњем концерту свираће Симфонијски оркестар „Бољшој“ који је основан 2016. године за потребе фестивала, а који је свирао и синоћ на наступу светски познатог пијанисте Дениса Мацујева.

Диригент тог оркестра Иван Јосип Скендер каже да је јако задовољан како су текле припреме.

„Сарадња са солистима Денисом Мацујевим и Романом Симовићем је фантастична. Оркестар је такође феноменалан. Ово искуство ми је пуно значило, осим што смо фантастично музицирали стекао сам и нова пријатељства“, рекао је.

Како је додао, када је оркестар добар као што је оркестар „Бољшој“, онда га не треба држати под контролом, већ га пустити да свира.

Члан тог оркестра Милица Николић је рекла да јој учешће на фестивалу „Бољшој“ веома значи и да јој је драго што ће свирати и на затварању фестивала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи