Беспрекоран имиџ „Егзита“ доводи највеће звезде

На Петроварадинској тврђави током четири дана наступиће више од 1.000 извођача на више од 40 бина и зона. Стигли су посетиоци из више од 70 земаља света, и са 55.000 улазница фестивал је и ове године оборио рекорд. У интервјуу за РТС, оснивач и директор „Егзита“ Душан Ковачевић открива будућу мисију фестивала, говори о томе шта је фестивал данас и шта доноси Србији.

Велики светски фестивали, још од времена хипи покрета, па и „Егзит“, настали су из друштвених побуда, а прошле године његова тема био је хипи покрет, ове је – слобода.

„Против робовања било каквом типу стереотипа, шовинизма и било чега што ограничава људе у свом личном развоју и спутава их да нормално међусобно комуницирају, како у нашем региону, тако и било где у свету“, рекао је Душан Ковачевић за РТС.

На комуникацији раде од самог оснивања, а „Егзит“ је био први догађај који је окупио младе из региона после ратова деведестих. Данас је четвртина посетилаца на фестивалу из тих земаља, међутим, у „Егзиту“ сматрају да је и након 19 година активизма и даље потребно радити на помирењу.

„Време је да ова нормална већина буде још гласнија и да се покаже у целом региону елитама да људи желе један нормалан живот, сарадњу и да не желе повратак у било какве сукобе или ратове“, истиче Ковачевић.

Сарадња је исплатива, јер је од оснивања српској привреди донео више од 150 милиона евра, а порфитирале су и Хрватска и Црна Гора са по десет милиона евра од фестивала „Си денс“ и „Си стар“, које организује „Егзит“.

Новац не може платити допринос у мењању угледа целе земље. У прошлогодишњим истраживањима сваки други посетилац је рекао да је, након „Егзита“, променио мишљење о Србији набоље, док је друга половина изјавила да је остало једнако добро као и пре.

„Искреност и оригиналност је оно што ће преовладати у свету 21. века. И управо ту Србија има шансу, јер када неко дође, посети нашу земљу, исприча какве је дивне људе срео, какву је дивну храну јео, дивну природу искусио, дивне фестивале, просто, та реч има много већу тежину, него неки оглас на некој глобалној телевизији“, навео је Душан Ковачевић.

„Егзит“ је, други пут у пет година, званично проглашен за најбољи велики европски фестивал, а иако располаже са многоструко мањим буџетом, успева да се носи са највећим светским фестивалима, првенствено јер је међу многим звездама, наступ у Новом Саду ствар престижа.

Велики светски медији попут Би-Би-Сија, Си-Ен-Ена и ове године сврстали су „Егзит“ у један од најбољих фестивала на планети.

„'Егзит' ужива један беспрекоран имиџ у светској музичкој индустрији. Због тога често успевамо да доведемо нека највећа имена које други ни са пет пута већим износима не могу да добију“, истакао је директор „Егзита“.

Свечано отварање овогодишњег фестивала почиње нешто пре 23 часа, уз ватромет и наступ једне од највећих светских балетских звезда – Сергеја Полуњина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се