Ариљска летња музичка манифестација од 14. до 29. јула

Девети АРЛЕММ биће одржан од 14. до 29. јула, а програм ће обухватити концерте, радионице, летњу школу, изложбе.

Директор фестивала АРЛЕММ Драгутин Младеновић каже да се сваке године труде да донесу нешто ново, да окупе занимљиве и несвакидашње уметнике који са собом носе посебну енергију и чине да манифестација остаје у сећању свакога ко је посети.

У оквиру музичког програма ове године ће се представити Оркестар Школе за музичке таленте из Ћуприје са солистом на виолончелу Драганом Ђорђевићем, Марко Луис, Васил Хаџиманов, Бисера Велетанлић, Сара Ренар, Александра Радоњић, „ЈУ група“, „Неверне бебе“, „Диванхана“, хор Тамаре Адамов Петијевић и други.

Наступиће и полазници летње школе АРЛЕММ-а, а Младеновић најављује и традиционални концерт професора, затим вече са академиком Матијом Бећковићем, духовно вече које ће водити свештеник Вукашин Милићевић и глумац Небојша Циле Илић, бројне радионице, јавне часове, изложбе.

Младеновић у интервјуу Танјугу посебно издваја АРЛЕММ арт радионицу за децу у оквиру које ће малишани имати могућност да се упознају са основама дизајна, а моћи ће да похађају и сликарску, психолошку и радионицу ленд арта.

Први пут ове године ће, према речима директора, бити уживо преношени концерти АРЛЕММ-а на „Теленоровом“ Јутјуб каналу, а први пут ће имати и наставу флауте у оквиру летње школе, под руководством професорке Марине Ненадовић, прве флауте Београдске филхармоније.

„Новине су неопходне да би освежиле програм, али увек морају да буду уклопљене у наш основни принцип манифестације, а то је највиши ниво квалитета уметничких активности“, нагласио је Младеновић.

Према његовим речима, пре девет година нису могли ни да претпоставе како ће АРЛЕММ изгледати данас и да није лако у малом граду организовати велику манифестацију која траје две седмице.

„Постоји много логистичких и организационих потешкоћа које захтевају дуге и озбиљне припреме. Велики градови имају адекватне концертне просторе, сале, велике дворане, инструменте. Нама је то све у почетку задавало доста проблема, а онда смо се окренули концертима на отвореном и тако пронашли један, за нас потпуно нови концепт. Природа, амбијент градског трга, средњовековни амфитеатар у оквиру порте Цркве светог Ахилија, као и сама порта, пружају незабораван доживљај и ужитак у концерту“, нагласио је Младеновић.

Сваке године је све већи број полазника, младих уметника, гостију и туриста укључен у активности АРЛЕММ-а.

„Довођење великих уметника, камерних оркестара, хорова и извођача из земље и иностранства, велики је изазов за организатора. Само ове године, АРЛЕММ ће угостити више од 100 извођача класичне, духовне, традиционалне и џез музике“, додао је директор манифестације.

„Пре неколико година, већи део становника овог краја није никада био на концерту класичне музике, а деца никада нису видела уживо инструменте, попут виолине, виолончела, клавира. Данас то исто становништво може да каже да је у свом граду слушало Стефана Миленковића, Јована Колунџију, Робија Лакатоша, чиме се не могу похвалити многи становници из већих градова од Ариља“, нагласио је Младеновић и додао да све већи број деце уписује музичке школе и види своју будућност у класичној музици.

„Један од наших примарних циљева јесте пружање могућности деци и младима да дођу и открију свој таленат, да кроз рад са најбољим професорима, добију несвакидашњу могућност да унапреде своја знања. Најбољи пример напретка на овом пољу су деца која су данас ученици Школе за музичке таленте у Ћуприји, а која управо долазе из Ариља и која су своје прве кораке на инструменту направила на АРЛЕММ-у 2010. или 2011. године“, истакао је Младеновић.

Улаз на сва дешавања у оквиру манифестације је бесплатан, што је, сматра Младеновић, јако битно за привлачење нове публике и њено упознавање са некомерцијалном уметношћу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво