„Александров“ под отвореним небом уз овације публике

Ансамбл руске Црвене армије „Александров“ одржао је концерт за памћење испред Храма Светог Саве. Руски ансамбл извео је познате руске песме - „Каћуша“, „Ждралови“, „Дан победе“, „Црне очи“, „Каљинка“. Хор је отпевао на српском језику „Тамо далеко“, као и песму посвећену патријарху Павлу.

Концерт су пратили премијерка Ана Брнабић, министри Небојша Срефановић, Александар Вулин, Вања Удовичић, Зоран Ђорђевић и други, као и руски амбасадор у Србији Александар Чепурин. Чланове ансамбла раније током дана примио је и председник Србије Александар Вучић.

Ансамбл „Александров“, који ове године слави 90 година од оснивања, чувен је по репертоару који говори о храбрости и одважности совјетских војника, и редовно наступа на свечаним догађајима посвећеним датумима Великог отаџбинског рата, како у Русији тако и изван ње, али и на прославама важних празника као што су Дан победе, Дан бранилаца отаџбине, Међународни дан жена.

Дан победе једна је од најдражих песама совјетског народа о Великом Отаџбинском рату, док је нумера Ишао сам из Берлина песма пуна живота коју су певали совјетски војници и победници, враћајући се из Берлина својим кућама.

Обе ове нумере изведене су на београдском концерту, као и песма Ждралови, посвећена свим погинулим војницима и вечном сећању на њих.

У песмама ансамбла „Александров“ неретко се помиње и љубав, а на репертоару припремљеном за београдску публику нашла се и чувена Каћуша, песма о истоименој девојци која својом песмом шаље поздраве вољеном војнику и граничару.

Романсу Црне очи публика је такође имати прилику да чује, а ту је била и неизоставна Каљинка. Једну од песама, посвећену патријарху Павлу, отпевали су на српском језику.

Концерт испред Храма Светог Саве је први пред београдском публиком под отвореним небом са јединственом сценографијом, и то у пуном саставу који броји 112 чланова: 50 чланова хора, 30 чланова оркестра, четири солисте и 26 играча, под вођством два диригента.

Ансамбл је пре две године преживео страшну трагедију када је у авионској несрећи изнад Сочија изгубио своја 64 члана. Авион је летео у руску базу Хмејмим у Сирији, пао је у Црно море убрзо након плетања, а погинило је укупно 92 људи.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво