Иво Погорелић поново у Београду 7. новембра

Славни пијаниста Иво Погорелић, који се после скоро три деценије прошле године вратио на београдску сцену, поново ће свирати у Коларчевој задужбини 7. новембра, овога пута са Филхармонијом нација којом ће дириговати Јустус Франц.

На програму ће бити Рахмањинов Концерт за клавир и оркестар бр. 2 и Шехерезада Римског Корсакова, најавила је данас на конференцији за новинаре руководилац Центра за музику Коларчеве задужбине Мирјана Лазаревић.

Погорелић ће наступити у оквиру четврте сезоне циклуса „Коларац – Твој свет музике“, који Задужбина организује уз подршку „Телекома Србија“, и који је амбициознији од претходних.

Лазаревићева је најавила да ће четврти циклус обухватити седам, уместо ранијих пет концерата, а у средишту је свакако клавир с обзиром да је Коларчева задужбина прошле године набавила нови инструмент који је у Хамбургу изабрао лично Погорелић, те је он и премијерно свирао на њему у децембру.

Она је истакла да се обележава 140 година Коларчеве задужбине и да је амбициозан музички програм на неки начин у част Коларца, а циљ им је да задовоље потребе и жеље своје верне публике, која је само првог дана продаје купила половину комплета улазница по цени од 12.500 динара.

Лазаревићева је констатовала да Београду недостају гостовања симфонијских оркестара због чега су одлучили да поред поменуте Филхармоније нација, доведу и Кипарски симфонијски оркестар који ће и отворити циклус 11. октобра, заједно са пијанистом Сипријаном Кацарисом уз диригента Јенса Георга Бахмана, а програм ће обухватити дела Менделсона и Бетовена.

Концерти два оркестра и камерног ансамбла „Кремерата Балтика“ са којим ће 4. априла свирати виолиниста Гидеон Кремер представљају, према речима Лазаревићеве, окосницу циклуса Центра за музику, али ту су и два реситала.

Она је подсетила да славни српски виолиниста Стефан Миленковић од 2001. године није имао реситал у Београду те ће се 24. новембра представити музиком Брамса у пратњи свог сталног сарадника пијанисте Рохана де Силве.

Други реситал имаће Роман Симовић, прва виолина Лондонског симфонијског оркестра и миљеник славног диригента Валерија Гергијева, који ће у пратњи пијанисте Вадима Холоденка 13. априла извести композиције Шимановског, Шуберта, Исаија, Прокофјева, Сен Санса.

Као „спој старог и новог клавира“, Лазаревић је најавила наступ Александра Маџара и Александра Мељникова 31. јануара са Рахмањиновом музиком, а за њу хит целог циклуса је концерт Антонија Серана, најбољег уметника на усној хармоници у свету, који ће са пијанисткињом Констанцом Лехнер извести дела латиноамеричких композитора.

Лазаревићева је рекла да су у прошлој сезони имали 5.000 посетилаца и подсетила и на два распродата концерта виолинисте Немање Радуловића, са задовољством истакавши да су многи овога пута „на невиђено“ резервисали улазнице уверени у квалитет програма Центра за музику.

Појединачне улазнице биће у продаји месец дана уочи сваког концерта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво