Моцартов „Дон Ђовани“ први пут у Комбанк дворани 28. и 29. јула

Након 230 година од настанка, Моцартова опера „Дон Ђовани“ биће изведена 28. и 29. јула у Комбанк дворани са почетком у 21 час.

Легенда о заводнику који је био фаталан за даме свог времена, али и за самог себе, био је инспирација Молијеру, Бајрону, Камију.

Овог пута, Дон Ђовани је инспирација америчкој музичкој асоцијацији GIPAC и уметничким партнерима из Комбанк дворане, да овог лета ту легенду поставе на сцену реновиране биоскопске, концертне, позоришне, али и оперске сале настале на темељима чувеног београдског Дома синдиката.
 
Окупљени око Да Понтовог заплета о страсти, освети, пркосу и казни, части и понижењу, чланове Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, предводиће маестро Грегори Букалтер, диригент из Метрополитен опере из Њујорка. 
 
На сцени ће заблистати првакиња опере Народног позоришта примадона Јасмина Трумбеташ Петровић, Александар Стаматовић, Стеван Каранац, Мирослав Марковски, Марко Пантелић, али и светски познати уметници Џонгтао Ли, Ванже Жанг, Жанг Жанг, Јуксјуан Чи, Мињон Хао.
 
Режија је поверена младом редитељу Александру Николићу, који ће предводити креативни тим и који ће Моцартову оперу испричати трећи пут.
 
Карте за овај велики културни догађај су у претпродаји по промотивним ценама у Комбанк дворани и продајним местима „Евентима“.

Дон Ђовани или „опера над операма“

Тачан назив Моцартовог „Дон Ђованија“ (како стоји у либрету Лоренца да Понтеа) је Дон Ђовани или Казна једног развратника.

Садржај опере је прича о развратнику који не бира средства у циљу освајања лепих жена, било ког сталежа. Радња ове опера у два чина се одвија око Дон Ђованијевог односа са три жене: Дона Аном, Дона Елвиром и Церлином. Уз помоћ слуге Лепорела он иде из једног у друго освајање.

Међутим, када покуша да напаствује Дона Ану, вереницу Дон Отавија, све креће по злу. Ухваћен на делу, у двобоју убија Дона Аниног оца Комендатореа.

У град стиже Дона Елвира, Дон Ђованијева некадашња жртва, која жели освету. У потрази за новим изазовима заводник проналази нову жртву, сељанчицу Церлину која треба да се уда за Мазета. Све његове жртве откривају његове подвале и удружују се у освети. Уз помоћ слуге Лепорела он успева да избегне њихове замке.

Бежећи од њих стиже на гробље где Командатореова статуа оживљава. У својој бахатости одлучује да сабласног типа позове на вечеру. Елвира, која и даље воли Дон Ђованија, моли га да се промени. Узалуд. Камена статуа стиже на вечеру и тражи од њега да се покаје. Међутим, Дон Ђованија ништа не може да натера да промени своју природу и зато се пред њим отвара пакао у који га одвлаче демони.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи