Царски звуци Краљевских гудача Светог Ђорђа на Белом двору

Почели су 1992. године,памтиће 1998, а стигли су ево, до 2018. године. Сада Краљевски, до пре 20 година, само Гудачи Светог Ђорђа. Ту своју важну годишњицу обележили су синоћ концертом на Белом двору на Дедињу коме је увод дао принц Александар Карађорђевић преносећи поздраве свог сина, патрона оркестра, принца Филипа.

Царски звуци Краљевских гудача Светог Ђорђа на Белом двору Царски звуци Краљевских гудача Светог Ђорђа на Белом двору

Јединственим дворским амбијентом одзвањали су звуци Моцартових и Бахових дела, али равноправно и наших композитора Душана Радића и младе Јоване Стефановић.

Да се усуде да свирају класичну музику као камерни оркестар, пало им је на памет када време није – 1992. године.

У оскудици сваке врсте, надолазећем турбо фолку супроставили су ентузијазам и упорност  Ненада Николића, рад професора Предрага Ивановића и таленат тада студената музике.

Учинили су немогуће и у кратком року направили име које пуни концертне дворане. Бренд – рекло би се данас.

Под сигурним вођством мајстора Минхенске филхармоније Сретена Крстића стигли су до 1998. године када свом имену додају епитет краљевски. То право дао им је двор Карађорђевића, лако и брзо препознавши квалитет иза којег могу својом титулом да стану.

Од тада раде и наступају под патронатом принца Филипа. Тако под краљевским грбом настављају промоцију рада ,упорности и талента и свог и савремених српских композитора чија дела радо свирају на својим бројним наступима у Србији и по Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво