Овацијама завршен 34. Ваљевски џез фестивал

Ваљево је од 24.до 26. маја било регионална престоница џеза. Нови концепт фестивала под мотом "New Jazz Moment", већ у другој години заживео је и привукао пажњу до скоро успаване старе, али и потпуно нове публике.

Наступи неких од најцењенијих џез музичара (Бојан Зулфикарпашић, Матија Дедић, Васил Хаџиманов) у комбинацији са регионалним звездама Џибонијем и Амиром Медуњанин, одличан програм са лаганим отварањем ка концепту ворлд музике (блуз, реге, соул) уз поштовање традиције џеза, условио је распродат фестивал још у претпродаји.

Фантастично музицирање на три бине (Плато, Велика сала Центра за културу и Џез хол), одлична енергија извођача али и сјајна реакција публике очигледно жељне квалитетних музичких садржаја, обележили су фестивал који је симболично најављен концертом Деца певају џез – Jazzy Kids са више од 200 малишана из Ваљева који су певали светске џез стандарде.

Бојан Зулфикарпашић и Амира Медуњанин одушевили су публику првог дана фестивала, а на одличан пријем наишао је и концерт Васила Хаџиманова са младим музичарима Беркли академије уз прогресив џез репертоар.

Несумњиво, круна фестивала је био двосатни концерт највеће регионалне звезде Златана Стипишића Џибонија са џез бендом Матије Дедића. Популарни хитови са џез импровизацијама али и омаж Арсену Дедићу, подигли су на ноге препуну салу за коју су била распродата чак и додатно пуштена места за стајање, а ваљевска публика наградила је аплаузима сваки свирачки тренутак вредан пажње.

На управо завршеном фестивалу наступили су још и локални састави „Механички балет“ и „Пеђа Пилот блуз бенд“, Бане Лалић МВП, Бојана Стаменов и Кепа и „Фри спиритс“.

Према речима Милана Ђурђевића, уметничког директора фестивала, план је да се у Ваљево наредних година доведу велике светске џез звезде.

„Захваљујемо граду Ваљеву и Центру за културу на подршци и слуху за једну помало и компликовану, али не и неизводљиву мисију. Атрактивни концерти врхунских светских џез музичара у Ваљево ће довести људе са свих страна што ће бити значајно, не само за културу већ за напредак и отварање у глобалном смислу, а овај град има потенцијале за све то“, закључио је Ђурђевић.

број коментара 1 пошаљи коментар
(недеља, 27. мај 2018, 21:26)
Dragoljub-Minhen [нерегистровани]

Ђурђевићy !

Svaka cast ! Izvanredan izbor i super organizacija! Dalje tako i jos bolje !!!