Овацијама завршен 34. Ваљевски џез фестивал

Ваљево је од 24.до 26. маја било регионална престоница џеза. Нови концепт фестивала под мотом "New Jazz Moment", већ у другој години заживео је и привукао пажњу до скоро успаване старе, али и потпуно нове публике.

Овацијама завршен 34. Ваљевски џез фестивал Овацијама завршен 34. Ваљевски џез фестивал

Наступи неких од најцењенијих џез музичара (Бојан Зулфикарпашић, Матија Дедић, Васил Хаџиманов) у комбинацији са регионалним звездама Џибонијем и Амиром Медуњанин, одличан програм са лаганим отварањем ка концепту ворлд музике (блуз, реге, соул) уз поштовање традиције џеза, условио је распродат фестивал још у претпродаји.

Фантастично музицирање на три бине (Плато, Велика сала Центра за културу и Џез хол), одлична енергија извођача али и сјајна реакција публике очигледно жељне квалитетних музичких садржаја, обележили су фестивал који је симболично најављен концертом Деца певају џез – Jazzy Kids са више од 200 малишана из Ваљева који су певали светске џез стандарде.

Бојан Зулфикарпашић и Амира Медуњанин одушевили су публику првог дана фестивала, а на одличан пријем наишао је и концерт Васила Хаџиманова са младим музичарима Беркли академије уз прогресив џез репертоар.

Несумњиво, круна фестивала је био двосатни концерт највеће регионалне звезде Златана Стипишића Џибонија са џез бендом Матије Дедића. Популарни хитови са џез импровизацијама али и омаж Арсену Дедићу, подигли су на ноге препуну салу за коју су била распродата чак и додатно пуштена места за стајање, а ваљевска публика наградила је аплаузима сваки свирачки тренутак вредан пажње.

На управо завршеном фестивалу наступили су још и локални састави „Механички балет“ и „Пеђа Пилот блуз бенд“, Бане Лалић МВП, Бојана Стаменов и Кепа и „Фри спиритс“.

Према речима Милана Ђурђевића, уметничког директора фестивала, план је да се у Ваљево наредних година доведу велике светске џез звезде.

„Захваљујемо граду Ваљеву и Центру за културу на подршци и слуху за једну помало и компликовану, али не и неизводљиву мисију. Атрактивни концерти врхунских светских џез музичара у Ваљево ће довести људе са свих страна што ће бити значајно, не само за културу већ за напредак и отварање у глобалном смислу, а овај град има потенцијале за све то“, закључио је Ђурђевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво