Нови албум „Галије“ у продаји!

Легендарна „Галија“ објавила је нови албум „У рају изнад облака“, са десет песама израженог уметничког става, у којима стари препознатљив прогресивни звук групе бива оплемењен савременим светским продукцијским решењима, а њене поруке допуњује поезија неколико знаменитих српских песника.

„Галија“ је свој 15. студијски албум У рају изнад облака, као и све до сада у 40 година дискографског деловања, објавила за ПГП РТС, овај пут на ЦД-у (и ускоро на дигиталним платформама), уз подршку промотерске куће „Лонг плеј“.

У рају изнад облака је бескомпромисан албум. Трагали смо дуго за песмама које заслужују да се нађу на њему. Нисмо јурили хит. Размишљали смо како урадити песму, а да померимо ствари даље, попнемо се степеник више. Безвезе је свирати стално исту музику. И страшно сам поносан што смо успели да то постигнемо, а да задржимо препознатљив звук 'Галије'“, каже фронтмен, Ненад Милосављевић.

Поред седам песама на стихове „Галијиног“, Предрага Пеце Милосављевића, Ненад Милосављевић је компоновао музику и на поезију три наша знаменита песника - Кад би ти отишла из овога града, Матије Бећковића, добила је полагано, величанствено звучно рухо, Волео сам, Пере Зупца, се увија као егзотични електро поп, док је прича за себе Дон Рамиро, неправедно запостављеног Милорада Митровића (1867-1907).

У осам и нешто минута епски вишеслојни Дон Рамиро у најбољој традицији прогресивног рока води слушаоца, у неколико ставака, уз бројне промене расположења, осећања и ритмова, са импресивном оркестрацијом, кроз причу о средњевековној љубави и мржњи, отпоченом трагедијом и крвљу. 

„Песме Матије и Пере су напросто фантастичне. Митровић и његов неоромантизам су одавно нажалост заборављени, а мени је песма Дон Рамиро изгледала свеже, и као љубавна прича старог кова преко потребна у овом нашем бесћутном новом времену“, објашњава Неша.

Према његовим речима, Пеца Милосављевић је „више него успешно обавио незахвалан задатак да напише стихове које имају значај и тежину, а да то све заједно на албуму има смисла са песмама Бећковића, Зупца и Митровића“.

Албум отвара Нешто ме гони, самоиронична, полетна исповест једног од животних маратонаца који „на крају трче почасни круг“, која је пре нешто више од годину дана била и први најавни сингл/спот новог албума. Насловна У рају изнад облака недавно је добила необичан, визуелно раскошан спот снимљен на Исланду. Песма са духовним полазиштем од Босфора и Јерусалима говори о осећају људске просторне и судбинске припадности „под истим Сунцем, где смо сви заробљени, оног трена кад смо рођени“.

Пеца гласом преузима рокерски расплесану Свира музика, којој додатну драж даје саксофон госта Јована Маљоковића, а њој је по полетном духу и чврстини донекле слична Само се смеј.  

Ни у остатку албума „Галија“ не престаје да изненађује, истражује и осваја нове звучне просторе. „Тамо где новац говори, ту разум само заћути, а милион свећа гори за све нас“, пева Неша у ужурбано егзотичној Музици изгубљених душа. Нешина усна хармоника краси атмосферичну Предосећам, док албум затвара смирујуће дирљива Жив сам.

„Овај албум је дуго прављен, пет година, од тога две у студију. Писали смо га буразер и ја пуно бацајући, стално се преиспитујући, како би дошли до овог резултата. Нисмо били за то да повлађујемо укусима, већ да направимо албум који се нама свиђа“, истиче Неша. 

Коначан печат У рају изнад облака дао је цењени продуцент и аранжер Саша Хабић, који је са „Галијом“ већ сарађивао на албумима Корак до слободе (1989) и Караван (1994).

„Мислим да је ово Хабићево ремек-дело. Одлучили смо да албум снимимо у кућним условима, 99 одсто је рађен код мене и код Хабе у атељеу. Права је мајсторија како је човек у кућним условима направио тако озбиљну продукцију. Хаба воли да каже из зезања: 'Чује се пиџама на овом албуму". Та врста креативне опуштености“, осмехује се Неша.

На албуму У рају изнад облака гитаре су свирали Драгутин Јаковљевић, Иван Киза Зорановић и Небојша Зулфикарпашић, клавијатуре Саша Хабић, док се У рају изнад облака чује хор Љиљане Ранђеловић, снимљен у београдском „Студију О“. Сниматељ албума је Лука Милосављевић. 

За дизајн омота био је задужен Душан Мајкић, фотографију је радио Драгослав Улић-Даг, а модел је Маја Томић.

У Београду ЦД се може наћи у ПГП-овој продавници на Зеленом венцу и у „Далас мјузик шопу“ („Вулкан“, Сремска 2), а у Новом Саду у „Спортексу“ (Дунавскај 6) и „Мунгосу“ (Змај Јовина 2). Ускоро и у другим градовима и продавницима...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво