Најакустичнија сала у Србији спремна за отварање

У петак ће свечано бити отворена реновирана дворана Дома синдиката – сада Комбанк дворана. Нову модерну сцену, част да отворе имаће Симфонијски оркестар РТС-а, уз диригента Бојана Суђића, а као солиста наступиће пијаниста Франческо Тристано, уз директан пренос на нашем Другом програму. А како је настао и развијао се Дом синдиката, видећете у емисији „Сведок једног времена“ – која је сутра на Другом програму.

Око 450 радника има још, чини се, мало дана, да финализује радове, јер за два дана отварају се врата Велике сале са 1.382 места која је опремљена свим могућим технолошким иновацијама.

„Велика ствар је та мобилност бине, расвета, акустика, то је сад најакустичнија дворана у Србији и шире. Пет биоскопских сала, ВР зона, хол са кафетеријом. Куриозитет – ово је једини јавни сат у овом тренутку који је сателитски повезан и показује најтачније време у Србији“, каже Игор Станковић, директор Комбанк дворане.

Дворана је пројектована као мултимедијална, а најосетљивији и економски захтеван део радова била је израда акустике и то тзв. природне акустике која је важна за концерте класичне музике.

„Сала је као инструмент, она треба да почне да се користи, да уђе у неки живот, да се види шта ту још може да се уради. Предвиђени су и разни елементи, неки променљиве акустике“, каже професор ЕТФ-а Драгана Шумарац Павловић, коаутор акустичког дизајна сале.

Оргуље су заштићене, али се не виде.

„Њих можда треба изместити у неки други простор који би био примеренији за употребу. Оне су овде мало скривене у бинском простору. То није баш најадекватнији акустички простор за њих“, каже Драгана Шумарац Павловић.

„Очуване су ствари које су по налогу Завода за заштиту споменика, требале да буду очуване. Три тима рестауратора су радиле такође на репарацији“, каже Игор Станковић.

Од отварања у петак, на биоскопском репертоару биће преко 15 филмова, а концертна сезона почиње 1. маја наступом Рамба Амадеуса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара