Дулсе Понтес: Фадо је за мене начин да се емотивно оголим

Музика ми у овом моменту помаже да сакупим и сачувам емоције према трагичном губитку који је недавно задесио моју породицу и због тога ми је концерт у Београду веома важан, рекла је „Танјугу“ португалска дива Дулсе Понтес, која ће 18. априла наступити на сцени Центра „Сава“.

Понтесова према мишљењу светске критике важи за један од најзначајнијих вокала данашњице и велику звезду ворлд музичке сцене.

Португалска уметница пева фадо, али на њеном репертоару се могу наћи стандарди из португалског фолклора.

Првобитно, концерт Дулсе Понтес био је заказан за 20. март у оквиру програма фестивала „Гитар арт“, али га је уметница одложила због болести оца, који је у међувремену преминуо.

Понтесова је за Танјуг рекла да још савладава породични губитак и да јој је сусрет са публиком веома важан.

„Концерт у Београду биће посебан јер ће за мене бити изузетно емотиван. Много сам волела свог оца и намера ми је да пред београдском публиком одржим концерт на који би мој отац био поносан. Он је отишао физички, али као емоције према њему заувек ће остати у мом срцу“, истакла је певачица.

Ова врхунска уметница најављује да ће у Београду певати више фадо музике него што то иначе ради на својим концертима.

„За мене је фадо могућност да емотивно оголим себе и поделим са публиком сав бол који тренутно осећам. Због тога ће се на мом репертоару наћи више спорих фадо песама. С друге стране, изузетно ми је важан португалски фолклор, који су обликовали различити утицаји. Ту пре свега мислим на традиционалне инструменте као што је португалска гитара или флаута. Музика португалског фолклора се преносила из генерације у генерацију и верујем да ће бити јако занимљива публици у Београду. Португалски фолклор није тако популаран у свету као фадо, али је веома занимљив јер сваког дана у њему уживају обични људи у Португалији“, објаснила је Понтесова.

О сарадњи са славним италијанским тенором Андреом Бочелијем, Дулсе говори са великим осмехом на лицу.

„То вам је било као у филмовима. Седела сам у кафићу 1996. године и слушала неки божански глас са радија... Питала сам се како нешто тако дивно може човек да произведе својим гласом... Неколико недеља касније добила сам позив за сарадњу са човеком чији сам глас чула на радију. Био је то Андреа Бочели, који оплемењује животе људи око себе. Било да га слушају или имају среће као ја да раде са њим.“

Традиционални музички жанр какав је фадо, према њеним речима, преживеће свакакве модернизације звука, технолошку револуцију, захтеве тржишта...

„Фадо је есенцијално дивна и потресна музика без обзира на аранжмане у којима се изводи и инструменте који га стварају. Сви врхунски музичари знају да музици треба служити. Они који помисле да музику могу само да искористе брзо пропадну“, закључила је Понтесова.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 17. апр 2018, 14:03) - Nikola, Bor [нерегистровани]

Esc

Pogledajte nastup Portugala i Dulce na Pesmi evrovizije 1991. godine u Rimu. Bila je to jedna od na najlepših interpretacija i pesama te godine. Sigurno će biti uživanje na koncertu.