Моцартово ремек-дело у „Синеплексу“

Комична Моцартова опера „Тако чине све“ која приказује сaв раскош његовог талента, биће приказана у суботу 31. марта у 18.55 часова у биоскопу „Синеплекс Ушће“. Карте су у продаји на благајни биоскопа.

Мало се зна о настанку дела, али се претпоставља да је оперу наручио цар Јозеф Други, током лета 1789. године. Прве пробе одиграле су се у Моцартовом стану током јануара 1790. године, а дело је премијерно изведено неколико дана касније у „Бургтеатру“ у Бечу.

У овој последњој Моцартовој „да Понтеовој“ опери присутан је изузетно велики број ансамбала, много већи него у другим његовим оперским делима, који наглашавају јединствену фузију симфонијске технике са лирском експресијом, што је чини једном од бисера оперског жанра.

Кроз разиграну и рафинирану музику у овој опери Моцарт дочарава несталности људских осећања. Поред свог веселог, комичног карактера, Тако чине све је у ствари бритка, чак и опора сатира друштвених односа и обичаја.

Ослобађање озбиљних, племенитих женских ликова из стереотипа „верне љубе“ и комплексан однос између романтичне љубави и физичке страсти, претходе грађанској тематици уметности 19. века.

У фокусу приче су два пријатеља, Ферандо и Гуљелмо, који прихватају опкладу Дон Алфонса. Он тврди да им њихове веренице неће бити верне уколико би за то добиле прилику.

Из тог разлога, они се маскирају у албанске официре и покушавају да освоје веренице један другом, Фјордилиђи и Дорабелу.

Кристофер Малтман тумачи улогу Дон Алфонса, док у улози Деспине наступа добитница награде „Тони“ Кели О'Хара, уз Аманду Мајески, Серену Малфи, Бена Блиса и Адама Плачетка.

Дејвид Робертсон диригује овим делом.

Појединачне карте су у продаји по цени од 1.500 динара по представи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се