Почело такмичење Музичке омладине Београда

Међународно такмичење Музичке омладине Београда (МТМО), 48. по реду, почело је данас у Коларчевој задужбини и трајаће до 30. марта.

Ове године такмичиће се гитаристи, а у жирију ће бити истакнути солисти и педагози Георги Василев из Бугарске, Марија Ливија Сао Маркос (Бразил), Александер Свете (Аустрија), Рафаел Андиа (Француска) и Срђан Тошић (Србија).

На отварању наступа прошлогодишњи селектор и члан жирија МТМО у дисциплини флаута Љубиша Јовановић, гитаристкиња и професор Факултета музичке уметности Вера Огризовић и Александер Свете, а поздравну реч даће др Дубравка Јовичић, пијаниста, професор Факултета музичке уметности у Београду и члан Управног одбора МТМО.

Прва етапа такмичења је 22. и 23. марта, друга 25. и 26. марта, а финала су 28. и 29. марта, док је додела награда 30. марта када ће у пратњи Симфонијског оркестра РТС под диригентском палицом Бојана Суђића наступити лауреати такмичења.

Том приликом ће и Огризовић извести дело „Тишина“ Душана Богдановића.

Фонд за прву, другу и трећу награду у вредности од 400, 300 и 200 хиљада динара обезбедило је Министарство културе и информисања.

Друштво за промоцију музике и културе – "IMK Vienna" уприличиће за победника 48. МТМО концерт у престижној дворани „Сметана хол“ у Прагу у октобру и лауреат ће наступити у пратњи Симфонијског оркестра Карлове Вари.

Награду ће победнику 30. марта у Коларчевој задужбини уручити лично председник удружења Сундиог Квон.

Најуспешнији такмичар из Србије на поклон ће добити гитару ручне израде из мајсторске радионице Миће Грковића.

Биће додељена и награда Коларчеве задужбине најуспешнијем домаћем финалисти на основу гласова публике, награда Удружења композитора Србије за најбоље извођење обавезне композиције домаћег аутора у финалу такмичења, награда "St. Nicolas School" (курс језика по избору) најбоље пласираном домаћем такмичару и награда СУЛУЈ-а (уметничка графика „Мапа нежности XI“ уметнице Катарине Алемпијевић).

Пратећи програм обухватиће мајсторски курс Александера Светеа и предавање Душана Богдановића 24. марта, као и представљање књиге "Freedoms and Determinisms of the Guitar" 27. марта у Галерији Коларчеве задужбине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво