„Фестивал 84“ са више од 20.000 посетилаца међу највећим зимским фестивалима

Данас се завршава први „Фестивал 84“, нови члан „Егзитове“ регионалне породице који је већ после премијерног издања стао у ред најмасовнијих зимских фестивала на свету уз укупну посету од више од 20.000 људи!

„Фестивал 84“ са више од 20.000 посетилаца међу највећим зимским фестивалима „Фестивал 84“ са више од 20.000 посетилаца међу највећим зимским фестивалима

На месту где су 1984. године одржане Зимске олимпијске игре, поново је горео пламен, овог пута фестивалски, који је легендарни југословенски скијаш Бојан Крижај запалио оригиналном олимпијском бакљом.

Оваквом церемонијом отварања, као и својим именом, „Фестивал 84“ послао је поруку мира целом региону и подсетио каква достигнућа можемо постићи када смо окренути сарадњи и заједништву.

Публика из свих крајева региона, те укупно из око 20 светских земаља, од четвртка 15. до недеље 18. марта, проводила се уз бројне светске и регионалне музичке звезде на маратонским журкама које су трајале готово без престанка, на пет музичких бина широм Олимпијског центра Јахорина.

Ђуле, фронтмен групе „Ван Гог“, изјавио је да га је феноменална енергија коју је доживео подсетила на саме почетке „Егзита“, и тиме дао наговештај које висине „Фестивал 84“ може досегнути, док је генерални секретар Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ), Горан Свилановић, изјавио да би „Егзит“ на Јахорини могао да промени БиХ набоље.

Оснивач „Егзита“, Душан Ковачевић, на ове оцене додао је: „Са 'Фестивалом 84', друштвена мисија 'Егзита' везана за помирења региона, добила је још дубљи смисао и прешла је на један нови, виши ниво“.

На више од 1.500 метара надморске висине наступале су актуелне, светске и регионалне музичке звезде као што су британски хитмејкери „Сигма“, култна активистичка група „Ејжн даб фаундејшн“, холандске ди-џеј звезде Јорис Ворн и Патрис Баумел, словеначки техно бард Умек, предводници оријенталног хаусе звука Бурак Јетер и Махмут Орхан, руски хит тандем Филатов и Карас, немачки хаус мајстор Сандрино, те водећи регионални репери „Бед копи“, „Френки, Контра и Индиго“ и сарајевски миљеници Хелем Нејсе. Овакав програм појачала је и сјајна регионална ди-џеј постава у којој су играли Марко Настић, Дејан Милићевић, Младен Томић, Синиша Тамамовић, Блек Есид, „Афтер афер“, Вуди и бројни други.

Главну забаву током јучерашњег дана приредили су немачки ди-џеј маг Сандрино и миљеник београдске клупске сцене Кристијан Молнар, чији су дневни сетови у крцатом холу хотела „Вучко“ били гласно поздрављени од стране расположене публике.

Суботња грозница обузела је целу Јахорину, а централна тачка фестивала и у суботу свакако је била главна бина Олимпик испред хотела „Бистрица“ где је програм почео уз сет ди-џеја познатог као Саид Фајв, да би се наставило у жестоком фазону уз рокенрол миљенике региона, култни „Ван Гог“. Хитови су се ређали, а публика их је углас певала у атмосфери која је подсећала на стадионску.

Крцата монтажна хала у којој се овог викенда налазила колосална бина, одјекивала је потом јаким рифовима и бритким стиховима британских активиста из групе „Ејжн даб фаундејшн“, који након поруке на својим мрежама ни овај пут нису пропустили прилику да са олимпијске Јахорине и „Фестивала 84“ позову на мир и сарадњу.

Након што су претходних година освојили главне бине „Егзита“ и „Си денса“, британски дуо „Сигма“ коначно је стигао и на „Егзитов“ зимски фестивал, што је овом тандему ужа специјалност, будући да је њихова нумера Higher незванична химна свих највећих фестивала у скијалиштима, којима се од ове године придружио и „Фестивал 84“.

Након изузетно високо енергетског сета који је публику довео у стање транса, високу лествицу у правом олимпијском духу достигли су и руски хит продуценти Филатов и Карас, док су Махмут Орхан и Бурак Јетер у високом стилу завршили сјајну журку на главној бини, која ће се још дуго препричавати.

Забава се након тога, као и претходног дана, преселила у клуб хотела „Бистрица“, где су Младен Томић и Синиша Тамамовић неуморно предводили публику све до преподневних часова.

Након клуба у „Бистрици“, фестивал се сели на дневну Адико џамп бину где част да направе опроштајну журку имају култни амерички ди-џеј и продуцент Ерик Клотије, који је на Јахорину стигао након што је у Берлину затворио легендарни клуб „Тресор“, а подршку у овом великом задатку даће му најпознатији „афтер парти“ тандем, бањалучко-сарајевска комбинација коју сви знају под именом – „Афтер афер“.

Опроштајна журка означиће званично завршетак првог „Фестивала 84“, који већ од прве године игра у највишој светској лиги, а са овим резултатом идуће године такмичиће се и за престижне европске фестивалске награде. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара