Браћа Асад: Отац је једва пристао да нам даје часове гитаре

Један од најбољих гитарских дуа данашњице „Браћа Асад“ наступиће вечерас у београдском Дому омладине на отварању 16. „Гитар арт фестивала“.

Серђо и Одаир Асада су врхунски музичари из Бразила који су постали репер свим гитаристима на пољу постављања нових стандарда у иновацији, генијалности и изразу гитарске музике.

Неколико сати пред вечерашњи концерт двојица уметника рекла су Танјугу да свуда по свету говоре о београдском „Гитар арт фестивалу“ као месту где се свира и слуша одлична музика.

„За нас је велика част што смо поново у Београду. Поново смо ту након 13 година и са великим нестрпљењем очекујемо сусрет са београдском публиком“, нагласио је Серђо Асад.

Он је додао да је заједно са братом прво почео да учи како се свира традиционална музика Бразила.

„Тек касније смо почели да савладавамо тајне класичне гитаре. На почетку наше каријера на репертоару концерата које смо изводили широм света нашла се традиционална бразилска музика. У програму нашег вечерашњег концерта, такође ће се наћи музика бразилских композитора и надамо се да ће се наше музицирање допасти београдској публици“, рекао је Серђо Асад.

Цењени музичар је напоменуо да је њихов отац свирао мандолину и да није желео да га подучава како се свира гитара.

„Рекао ми је да гитара није за децу. Онда сам му показао да умем да свирам, јер сам сам савладао неколико основних хватова, па се предомислио и научио ме како да свирам гитару. Онда је Одаир који је четири године млађи био љубоморан што отац мени посвећује пуно времена па је и он тражио да свира гитару. Наравно, отац је много лакше пристао да научи и њега како се савладава тај предивни иструмент и тако смо почели да свирамо заједно. Од тада свирамо заједно“, испричао је Серђо.

Његов брат Одаир је навео да постоји „Асад фестивал“ који заправо представља омаж њиховој фамилији пуној музичара.

„То је начин да породично славимо музику. У оквиру програма 'Гитар арт фестивала' наступала је и певачица Бађи Асад. За разлику од фестивала у Београду код нас смотра музике није посвећена само гитари већ и другим иструментима“, објаснио је Одаир.

Он је напоменуо да где год да свирају њих двојица се труде да пруже најбоље од себе.

„Увек покушавамо да остваримо посебну комуникацију са публиком тако што јој понудимо квалитетну музику у живом извођењу. Концерт је успео када публика реагује на наш ангажман на сцени и надам се да ће се то догодити вечерас“, рекао је Одаир.

Велику популарност латиноамеричких композитора у свету Серђо објашњава фантастичним спојем етно-елемената са различитим музичким жанровима.

„Гитара је као инструмент била веома популарна почетком 20. века у Аргентини и та популарност се ширила и на друге земље Јужне Америке. Гитара је добила своју популарност у Бразилу са посетом композитора Августа Баријуса који је имао велики утицај на младе музичаре. Етно музика је специфична у целој Јужној Америци, а нарочито у Бразилу. Постоји комбиновање етно-елемената са џезом и другим жанровима у музици и то чини латиноамеричке композиторе јако популарним свуда у свету“, закључио је Серђо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи