„Нишвил“ предложио кандидатуру Ниша за престоницу културе

Џез фестивал „Нишвил“ је упутио предлог Скупштини града Ниша да на првој наредној седници донесе Одлуку о кандидатури Ниша за Европску престоницу културе 2025. године, саопштили су из организације фестивала.

Претходне иницијативе „Нишвила“ 2011. и 2014. које су се односиле на предлог кандидатуре Ниша за 2021. годину нису наишле на разумевање тадашњих градских власти.

У међувремену је Нови Сад победио у трци за Европску престоницу културе за 2021. годину захваљујући пре свега знању и упорности стручног тима „Егзит“ фестивала.

Директор „Нишвила“, Иван Благојевић, каже да је процена „Нишвила“ да је следећи термин погодан за кандидатуру Ниша испред Србије управо 2025. година.

„Процена 'Нишвила' је да је следећи термин погодан за кандидатуру Ниша као Европске престонице културе испред Србије бити управо 2025. година, када се надамо да ће Србија двоструко испуњавати услове кандидатуре - и као кандидат за чланство, а и као тада равноправна чланица ЕУ. Такође, 'Нишвил' предлаже да комплетну инвестициону компоненту пројекта води КЛЕР (Канцеларија за локални економски развој)“, рекао је Благојевић.

Нагласио је да је добро осмишљеним пројектом могуће добити статус Европске престонице културе и увећати градски буџет за културу за 100 милиона евра што би препородило инфраструктуру културе града.

Истовремено таквим пројектом обогатили би културну понуду уметничким доживљајима током свих 365 дана.

„Такође, предлог 'Нишвила' је и да се обезбеди подршка градова југа Србије као што су Пирот, Лесковац, Врање и Крушевац као партнера на пројекту од чијих је је градоначелника Нишвил добио начелну сагласност приликом покретања претходних инцијатива“, закључује директор „Нишвила“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво