Амира Медуњанин: Служим песми која у срце дира

Музика је изнад нас, а ја имам предивну прилику да јој служим и преносим лепоту песме која људе дира право у срце, рекла је за „Танјуг“ Амира Медуњанин уочи концерта који ће 18. марта бити одржан у Центру „Сава“.

Медуњанинова важи за једну од најважнијих представница ворлд мјузик сцене која је на најлепши начин широм света афирмисала балканске традиционале.

Њен актуелни, глобално хваљени албум Дамар ушао је међу 40 најбољих албума у 2017. години према "Transglobal World Music Chart".

У Београд долази четврти пут, а сцену Центра „Сава“ овог пута ће поделити са Загребачким солистима.

„Увек ми је супер у Београду, јер изађем пред публику која разуме емоцију коју нудим на мојим концертима. Анте Гело је новим аранжманима обукао песме које изводим у лепршаву одору. Радујем се што ћу ту музичку чаролију поделити на сцени са изврсним музичарима као што су Загребачки солисти“, рекла је Медуњанинова.

Славну певачицу из Сарајева који многи проглашавају за краљицу балканског фада, не занимају много оцене критике.

„Ма, не волим уопште када ме називају овако или онако... Музика је изнад нас, а ја имам предивну прилику да јој служим и преносим лепоту песме која људе дира право у срце. Живим музику на сцени и мимо сцене. Кући, са људима на улици, са пријатељима... То ми важно... То је једни избор у овом музичком свету у којем ја желим да живим“, истакла је певачица.

Певајући севдалинке и разнолик избор из традиционалног и поп наслеђа Балкана, Медуњанинова је обишла свет.

Сусрет са удаљеним културама за њу је био драгоцена инспирација.

„У Индији нам се догодило да људи усред концерта подигну руку како би добили прилику да питају нешто о песми коју су управо чули. Слична ситуација догодила на Тајвану где људи пре мог доласка нису имали појма шта је то босанско-херцеговачки севдах. Два концерта смо имали у Тајпеју и огранизатори су тражили да им напишем кратке приче о свакој песми. Били су фасцинирани сазнањем да представљам музичку традицију која је 500 година стара и која је усмено преношена са генерације на генерацију“, објаснила је.

Цењена певачица је напоменула да је остајала по три сата после тих концерата на Тајвану како би објаснила обрисе музичке баштине из које долази.

„Једна госпођа ми се на енглеском језику захвалила што сам прешла велики пут како би представила културу из које долазим. Зато ја са великом одговорношћу представљам лепоту балканске музичке традиције.“

На њеном репертоару се налазе севдалинке али и обраде песама групе „Азра“.

Медуњанинова каже да је севдах стање ума и срца.

„Севдах налазим и песмама које нису изворно настале као севдалинке. Догоди се да севдах пронађем у песмама Ника Кејва, Дејвида Боувија... У 'Азриним' или Шобићевим песмама... Музика је једна. Штулићева песма Ако знаш било што ми је јако драга у својој једноставности... Она никада није била хит са А стране албума. Била је скрајнута, а заправо је ремек-дело. Анте Гело је написао аранжман за ту песму и настала је магија“, објаснила је певачица.

Према њеним речима славни пијаниста Бојан Зулфикарпашић зна како она музички мисли.

„Његов клавир и мој глас се одлично разумеју. Понекад док он свира, ја певам оно између нота што он мисли, па ми каже: 'Изађи ми из телепатије'.“

број коментара 0 пошаљи коментар