Диригент Илић: Биг бенд РТС-а је колевка џеза у овом делу света

Први наступ у 2018. години садржаће композиције, аранжмане, нумере и музички допринос стваралаца као што су Бени Гудмен, Луис Армстронг, Чарли Паркер, Квинси Џонс, најавио је Иван Илић, диригент Биг бенда РТС-а, који ће 22. фебруара одржати концерт у Дому омладине Београда.

Концерт нашег најзначајнијег џез оркестра посвећен је дугогодишњем програму турнеја и наступа чувених америчких џез уметника који је носио назив Џез амбасадори.

Наступ оркестра састављеног од врхунских џез музичара део је програма обележавања месеца афроамеричке историје у САД, али и почетак обележавања ретког јубилаја: 70 година постојања Биг бенда.

Илић каже да је циљ организовања оваквог прворазредног културног догађаја, обогаћивање културног живота Београда и Србије у синергији Амбасаде САД и Дома Омладине Београда.

„На концерту неће бити гостујућих солиста, већ нам је намера да представимо врхунске музичаре из нашег оркестра. Биг бенд РТС-а је један од најстаријих оркестара те врсте у Европи и јако смо поносни што смо део важне традиције за поп културе овог дела света“, истакао је Илић.

Према његовим речима, у години јубилеја очекује се и це-де издање Акварел.

„То је албум који смо прошле године снимили са швајцарским тромбонистом Самјуелом Блазером. Он ће бити чест гост на нашим концертзима у години јубилеја. Осим њега са Биг бендом РТС-а наступаће и велике звезде као што су тромбониста Џон Фенчкок и трубач Боби Шу“, открива Илић.

Цењени диригент каже да је у седамдесет година трајања бенда неколико пута долазило до смене генерација.

„У свакој генерацији музичара који су чинили бенд постојали су људи који су препознавали младе, талентоване иструменталисте који су желели да дају свој допринос развоју џез музике. Биг бенд РТС-а опстаје на врхунском нивоу јер као колевка џеза негује младе људе који ће наследити нас, баш као што смо ми наследили страст и одговорност о легендарних џез музичара“, истакао је Илић.

Илић каже да је за 10 година колико води Биг бенд РТС-а два пута присуствовао смени генерација унутар оркестра.

„Мојој генерацији у бенду припадају фантастични џез трубачи Драгослав Фреди Станисављевић, Марко Ђорђевић... Кристијан Млачак, Љубиша Паунић, Александар Аћимовић су асови чија је каријера деценијама обележавала музички живот Београда. Имамо сада апсолутну младу звезд џеза на бубњевима. То је Милош Грбатинић који је последњих неколико година изузетно напредовао радећи са оркестром. Постоји цела млада генерација која се школује на џез одсеку Факултета музичке уметности и знам да ће неки до њих стићи у наш оркестар да би стекли реално искуство свирања џеза“, истакао је Илић.

У наредних 10 година Илић види бенд као млађи, присутнији, лепши и бољи.

„Сигуран сам у то. Нам разлога да изневеримо традицију нашег оркестра“, закључио је Илић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара