„Вољеној српској земљи“ – још један концерт „Јапалкана“

Због великог интересовања публике, јапанска музичка група „Јапалкан“ одржаће још један концерт балканске музике „Српски концерт - вољеној српској земљи“, у суботу од 19 часова у Центру за културу и образовање Раковица.

„Јапалкан“ је одлучио да домаћој публици поклони још један концерт, пошто су карте за наступ у петак, 19. јануара 2018. године, у Установи културе „Вук Стефановић Караџић“, подељене великом брзином.

Наступе ове занимљиве јапанске групе, познате по неговању балканског мелоса и извођењу музике са ових простора, у Србији, омогућила је компанија „Јапан тобако интернешенел“ (ЈТИ), у сарадњи са Амбасадом Јапана у Србији.

Наоки Хишинума, фронтмен и главни вокал групе, који свира и трубу, тубу и флугелхорн, основао је „Јапалкан“ 2014. године заједно са професионалним музичарима који су, захваљујући својим извођењима, познати не само у Токију, већ и широм Јапана.

Свој назив група дугује појмовима Јапан и Балкан који су симболично спојени, чиме ови уметници желе да пошаљу поруку разумевања и пријатељства двеју култура, као и да музичка уметност не познаје границе.

Хишинума, осим са „Јапалканом“, наступа и са светски познатим оркестром „Шибуса ширазу", са којим је обишао велики број европских држава, укључујући и Словенију.

Поводом концерта „Јапалкана“ у Београду, први пут ће посетити Србију и то захваљујући подршци компаније ЈТИ и других пријатеља у Србији и Јапану.

Такође, група је наступила и на фестивалу Кустендорф 16. јануара у оквиру редовног музичког програма.

„Јапалкан“ је 2015. године објавила албум под називом Ајде! Ајде! Ајде!, а 2017. мини албум Месечина.

На њиховом репертоару налазе се неке од најпознатијих песама, као што су Месечина, Ајде Јано, Едерлези и Нишка бања.

Поред наступа на српском језику и јединственог споја музичких инструмената, целокупном значајно доприносе аутентичне српске народне ношње и опанци, које су чланови групе добили од једне породице из Шумадије, пошто су овдашњи медији писали о њиховом раду средином 2017. године.

Под покровитељством ЈТИ, Србију су претходних година посетили неки од најзначајнијих јапанских уметника, међу којима су позоришна трупа "A La Place", састав перкусиониста „Ондекоза“, „Гоку“ бубњари, традиционална група Варики, чувена пијанисткиња Ингрид Фуђико Хеминг и многи други афирмисани јапански уметници.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи