Суђић: Симфонијски оркестар РТС-а и Погорелић вечерас трагају за врхунском уметношћу

Уочи самог почетка концерта у Коларчевој задужбини на којем наступа пијаниста Иво Погорелић уз Симфонијски оркестар РТС-а, маестро Бојан Суђић открио је да публику очекује трагање за уметношћу. Од последњег наступа Погорелића у Београду прошло је скоро 30 година, а наступ са оркестром имао је само једном.

Карте за оба наступа Иве Погорелића (16. и 18. децембра) распродате су за само три сата. Разлог за тако велико интересовање за наступ чувеног уметника су емоције и сећања. Осамдесетих година 20. века Погорелић је био икона пијанизма бивше Југославије. Они који су тада имали прилике да гледају његове наступе сећају га се као бунтовног, талентованог, успешног, младог и лепог.

Пред сам почетак првог концерта великог пијанисте, Бојан Суђић диригент Симфонијског оркестра РТС-а и извршни и уметнички директор Музичке продукције РТС-а, за Дневник открива да публику вечерас очекује трагање за уметношћу, врхунском уметношћу.

„Оркестар слави осамдесет година и небројени су се уметници уписали у станице наше историје. Посебна част је да је за прво појављивање у Србији и Београду Иво Погорелић изабрао баш овај оркестар јер он ништа не препушта случају“, истакао је маестро Суђић.

Према његовој оцени, у данашњем свету је превише „конфекције“, због чега многи наступи не остају у сећању публике.

„Веома мали број је оних уметника који бескомпромисно трагају за уметношћу. Иво Погорелић живи један старински живот, живи за уметност и стално трага за врхунском уметношћу. Наше пробе су и протекле у трагању за таквом уметношћу“, навео је Суђић додајући да се нада да је овај концерт само увертира за редовно појављивање Ива Погорелића у Србији.

Београдска публика чуће и видеће вечерас премијерно нови „Стејнвеј“ клавир који је бирао сам Иво Погорелић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво