Клавирски Џејмс Дин ког је прославио неуспех

Док Иво Погорелић није отишао у Москву на школовање, најтеже је било оним ђацима музичке школе коју је похађао у Београду, јер су на годишњим испитима морали да свирају у истој групи са њим. Како да се такмичите са неким који је, већ се тада видело, предодређен за пијанистичку каријеру.

Иво Погорелић је био Џејмс Дин клавирске музике. Бунтован, самосвестан, талентован, својом појавом је пленио, пунио новинске ступце, заузимао насловне стране, чак и поп часописа. Људи су хрлили да га чују, чиме је много урадио и на маркетингу класичне музике, иако је био против приступа пијанизму као забави.

Ван граница тадашње Југославије постао је познат захваљујући - неуспеху. На Шопеновом конкурсу 1980. године дигла се толика прашина што није ушао у финале, чак је и чувена пијанисткиња Марта Аргерич, дала оставку на чланство у жирију. Што је био незапамћен преседан.

„Мислим да тако талентована особа као што је господин Погорелић који има изванредну индивидуалност, тако изузетан пијаниста, иако се сви не слажемо са његовим извођењем Шопена, апсолутно треба да прође у финале и да наступи са оркестром. Чињеница да није ушао у финале, деградира ово такмичење“, рекла је тада Аргеричева.

После такмичењу у Варшави, уследили су концерти у „Карнеги холу", наступи са симфонијским оркестрима Лондона, Беча, Бостона, Чикага, Берлина и многих других.

Постаје и екслузивац „Дојче грамофона“. И његов приватан живот помно је праћен. Ализом Кадзерадзе, 21 годином старијом професорком, оженио се 1980. године. После њене смрти повукао се са сцене да би се касније поново вратио. Данас живи у Лугану у Швајцарској.

Сезона 2018-2019 је његова јубиларна, 40. година на сцени. У току те сезоне, на реперторау ће му бити дела Моцарта и Листа, као и композиције Шумана које је свирао први пут још 1978. године. Сем што се бави концертирањем, Погорелић интезивно брине и о пијанистичком подмлатку.

Истицао је да се на његовим концертима мора користити мозак и мисао. Да ли је тако и данас, видећемо на предстојећим концертима. Да ли ће наступити на старом клавиру или новом који је сам изабрао, одлучиће на проби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи