Погорелић зна да га Београд нестрпљиво чека

Мирјана Лазаревић, уредница музичког програма „Задужбине Илије M. Коларца“ истиче да јој је Иво Погорелић рекао да зна да се у Београду са великим нестрпљењем и пажњом очекују његови концерти.

На сцени Коларца Погорелић ће 16. децембра наступити са Симфонијским оркестром РТС-а под управом Бојана Суђића.

На програму је други Шопенов концерт, а на солистичком концерту свираће дела Моцарта, Бетовена, Сибелијуса и Рахмањинова.

Два дана касније, Погорелић ће одржати солистички концерт у Коларцу. 

Лазаревић је напоменула да је 16. и 17. новембра у фабрици „Стенвеј“ у Хамбургу, Погорелић бирао нови клавир за Коларац. 

„Различитим програмима и конкурсом код Министарства правде успели смо да сакупимо средства за изузетан инструмент који ће до краја године доћи у Коларац. Погорелић је прво између 11 инструмената изабрао три. Потом је дуго оцењивао квалитет преосталих клавира. Причао ми је да један звучи мушки, један женски, трећи гудачки. Величина сале у којој ће се клавир налазити такође је одређивала избор иструмента“, навела је Лазаревићева. 

Истакла је да је Погорелић изменио програм за солистички концерт и да још није сигуран да ли ће свирати на новом клавиру.

„Рекао ми је да ће пробати клавир на сцени, али да још није одлучио да ли ће извести концерт на њему. Погорелић ми је казао да зна да се у Београду са великим нестрпљењем и пажњом очекује његов концерт“, додала  је Лазаревићева.

Једини наступ са оркестром у Београду, Погорелић је имао пре 30 година, 1987, када је извео Концерт за клавир и оркестар бр. 1 у бе-молу Петра Иљича Чајковског, са здруженим оркестрима Радио-телевизије Загреб и Радио-телевизије Београд, под управом Владимира Крањчевића у дворани Центра „Сава“, а поводом 50 година тадашњег Симфонијског оркестра РТБ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво