Мариза, препун Центар „Сава“ и „Свет“ са њима

Светска звезда фадо музике Мариза – у оквиру турнеје поводом свог најновијег албума „Мундо“ – одржала је синоћ концерт у препуном Центру „Сава“.

Мариза је повела публику на својеврсно музичко путовање кроз таверне и улице Португалије, Шпаније, Аргентине, Капе Вердеа и отворила пред њима широку емоционалну палету фадоа, музике чежње, губитка и меланхолије...

Португалска певачица која данас шири славу овог музичког жанра широм света у последњих десетак година у више наврата пунила је Центар „Сава“.

Био је то, пише Танјуг, изванредан концерт, Мариза није штедела ни глас ни емоције. Делила их је са страшћу, силазила је у публику, учила их да певају заједно, причала о свом новом албуму.

Песме са албума Mundo (Свет) писане су посебно за Маризу и њен глас и то је оно што чини да овај албум делује толико различито у односу на остале, па тако и њен наступ синоћ у односу на претходне.

Она каже да је Свет „позив тој музици да покаже како се она осећа, како размишљам о музици, себи, породици, свету“.

„Она је слика о мени каква сам данас", рекла је Мариза која је ту слику поделила са посвећеном публиком у дворани Центра „Сава".

Оно што Маризину музику чини тако снажном, осим њеног запањујућег гласа, јесте то што она своје музичке утицаје извлачи директно из корена своје породице.

Рођена у Мозамбику када је југоисточна афричка нација била део португалске изгубљене и разбацане империје, преселила се у Лисабонски историјски округ Алфама као дете, покупивши љубав за фадо од оца, поносна на афричко порекло своје мајке.

Мариза је певачку каријеру почела је албумом Fado en mim (2001), а уследили су Fado Curvo (2003) и Transparente.

Титулу краљица фада Мариза је, по мишљењу многих, заслужила и албумима Terra (2008) и Fado Tradicional (2010), као и бројним турнејама и концертима у престижним светским дворанама као што су париска Олимпија, Сиднејска опера, Карнеги хол...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи