Џо Ловано отвара Панчевачки џез фестивал

Саксофониста Џо Ловано биће гост прве вечери 20. Панчевачког џез фестивала, који се одржава од 2. до 5. новембра, најавио је Културни центар Панчева.

Ловано ће представити свој „Класик квартет“ (Classic Quartet), са Лоренсом Филдсом на клавиру, басистом Петером Славовим и бубњарем Отисом Брауном, у постави која представља својеврсну синтезу његове беспрекорне, дуговечне каријере у славу најбољих момената џеза као жанра.

Исте вечери биће и концерт америчког саксофонисте Тима Берна и његовог састава „Снејкоил“ (Snakeoil), као и бесплатан концерт мађарског састава „Канаро“ (Canarro).

Већ од деведесетих Џо Ловано се претплатио на Гремије и годишње награде магазина Даунбит (Downbeat) у различитим категоријама, од албума године до најбољег музичара на свом инструменту, и тај златни низ траје већ дуго.

Критичари његов успех виде у снажном и упечатљивом тону, хармонској комплексности и виртуозности, те способности да своје умеће стави у креативни контекст свирања са различитим музичарима.

Ловано никад није допустио себи да предуго свира у истом бенду и са истим људима, већ би увек пронашао прави тренутак да направи заокрет и продужи даље – било да се ради о свирању „треће струје“ џеза са великим ансамблом, у трију са Дејвом Холандом и Колтрејновим бубњарем Елвином Џонсом, у квинтету у коме је као контрабасисткиња стасавала данас велика звезда Есперанца Сполдинг.

Каријера америчког саксофонисте Тима Берна оличење је бескомпромисног уметничког пута и припадности независној сцени.

Стасавао је седамдесетих, у времену када је џез изгубио битку за публику у љутој борби са рок музиком, а потом и диском и фанком.

Но, ни тада, као младић, није посегао за фјужном, а авангардна и фри џез сцена тог времена је, без пресије за комерцијалним успехом и у сенци турбулентних жанровских превирања, нудила прегршт могућности за креативно изражавање својих протагониста.

Млађани Берн је узор пронашао у саксофонисти Џулијусу Хемфилу, те већ и крајем седамдесетих основао своју прву (али не и последњу) издавачку кућу, не би ли направио себи простор за издавање ауторских албума.

Његов актуелни састав „Снејкоил“ представља „ревију минуциозних аранжмана, те узбудљивих и комплексних хармонија“, у којима се виртуозност музичара огледа како на индивидуалном тако и на колективном плану.

У друштву све самих прекаљених асова америчке креативне музике, као што су Оскар Норијега на кларинетима, пијаниста Мет Мичел (стицао репутацију и код Дејва Дагласа) те бубњар Чес Смит („Мери Халворсон трио“, „Сикрет чифс 3“...), Берн се представља у својој пуној стваралачкој зрелости.

Музика мађарског састава „Канаро“ евоцира најбоље моменте традиционалног циганског џеза познатог и као мануш свинг, који у комбинацији са мађарском традицијом дочарава атмосферу старих времена и будимпештанских кафетерија.

Свирајући у славу чувеног Ђанга Ренара, са додатком мађарских „зачина“, овај бенд представља оригинални приступ једном од најполетнијих џез праваца у његовој историји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи